« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 2 mjeseca
Jeste li znali?

Bolji smo ljudi ako imamo mlađu braću i sestre

Sve dok su starija braća draga, suosjećajna i pristojna, mlađi će ih imitirati.

Ehhhhh....
Ehhhhh.... (Pixabay)
Više o

braća

,

sestre

,

kvalitete

Od trenutka kada nam se rode mlađa braća, svijet nam se okreće naglavačke. Odjednom su njihov plač i smrdljiva pelena u centru pažnje, a ako smo posebno mladi, nije nam ni posve jasno što se točno događa i zašto je ovo biće došlo u našu kuću. Kad su stariji počnu krasti naše igračke, guraju se naše "poslove", okrivljavaju nas za sve i namjerno provociraju. 

No također nas čine osobom sklonom empatiji i razumijevanju.

Ekstenzivno istraživanje dokazalo je starija braća mogu imati veliki utjecaj na mlađu koja se u njih ugledaju. Starija braća mlađoj služe popout neke vrste mentora čije postupke vole imitirati (članak objavljen u časopisu Child Development).  S druge strane, ne može se zanemariti ni suprotan učinak: zahvaljujući mlađoj braći, starija braća razvijaju osjećaj empatije.

Za potrebe studije snimale su se interakcije više od 400 parova kanadske djece, a empatija se mjerila na način da se stariju djecu postavilo pred odraslu osobu koja se pravila da se osjeća fizički ili emocionalno povrijeđeno. Kada bi oni pokazali suosjećanje, mlađa braća su ih kopirala.

Sve dok su starija braća draga, suosjećajna i pristojna, mlađi će ih imitirati. Ta tvrdnja stoji bez obzira na dob i spol braće i sestara.

No ponašanje starije braće ne ovisi o ponašanju mlađe.

Braća i sestre među kojima je veća razlika u godinama pokazat će još više sličnosti što se tiče karakteristika u ponašanju. 

Razumijevanje načina na koji se razvija empatija među braćom mogla bi pomoći u razvijanju terapije za tretiranje poremećaja u ponašanju kod djece pa će se ovim rezultatima zasigurno ubuduće pokloniti još više pažnje.

 

24.02.2018. 11:16:00
Novi komentar
nužno
nužno