« Zdravlje
objavljeno prije 4 godine i 10 mjeseci
OPA!

Bolesti jetre do 2020. postat će najveći ubojice

Pogađate već, za sve će biti krivi alkohol i nezdrava prehrana.

Pazite što i koliko pijete
Pazite što i koliko pijete (Pixabay)
Više o

alkohol

,

jetra

,

bolesti

Srčane bolesti više neće biti na prvom mjestu uzročnika preuranjenih smrti u svijetu. Od 2020. godine, to će postati bolesti jetre.

Tako je, studija objavljena u časopisu "Lancet Medical Journal" dokazala je da će najvećim uzročnicima bolesti jetre do 2020. postati alkohol i prevelika tjelesna težina, a najviše će biti pogođeni mladi i ljudi srednjih godina.

Jetra je jedan od najvažnijih organa u probavi, a njezin usporeni rad može se primijetiti na temelju nekoliko simptoma: umor koji slijedi nakon minimalnog fizičkog napora, bolovi u mišićima i zglobovima, glavobolja koja se manifestira u području oka, pojačano znojenje te pojava akni zbog toksina koje jetra ne može proseirati, alergije, zatvor i proljevi, depresija, tjeskoba, problemi s koncentracijom i slično.

"Mnogo od nas riskiraju život konzumirajući previše alkohola," govori Judy Rhys, šefica britanske organizacije za zaštitu zdravlja jetre. "Ovi brojevi pokazuju da nam svima prijeti ozbiljna kriza koja će biti izazvana bolešću jetre."

Rhys također poziva zdravstvo da svoja sredstva usmjeri ranom otkrivanju bolesti jestre i njezinoj prevenciji. Time bi se spasilo mnogo života i ultimativno smanjili troškovi liječenja.

Piše: Andrea Holi
04.12.2017. 16:29:00
Novi komentar
nužno
nužno