« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ODMARAJTE AKTIVNO

Bole vas leđa? Pričajte o tome i proći će

Prema tvrdnjama stručnjaka, kad zabole leđa kognitivno-bihevioristička terapija je uspješnija od akupunkture

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

akupunktura

,

bol u leđima

,

kognitivno-bihevioristička terapija

,

aktivni odmor

Zvuči nevjerojatno, ali prema tvrdnjama istraživača sa Sveučilišta Warwick, bol u leđima možete ublažiti jednostavno pričanjem o tome kako vas boli. Studija je provedena nad 700 odraslih koji maju kroničnih problema s leđima - bol i ukočenost - i njeni rezultati ukazuju na to da je dovoljno samo malo govorne terapije kako bi se situacija poboljšala. Tek devet sati raspravljanja i savjetovanja znatno je smanjilo bol i ukočenost te unaprijedilo kvalitetu života pogođenih tim problemom, piše medicinski časopis Lancet.

Za tretman se kaže da vrijedi novca, a uz to je jeftiniji i uspješniji od akupunkture i fizioterapije. Bar se tome nadaju Britanci kojima su bolovi u leđima glavni razlog izostajanja s posla i uzrok neproduktivnosti i liječničkih troškova koji se mogu izraziti i u novčanom obliku - čak 10 milijardi funti gubitka.

Među sudionicima studije polovica je izjavila da su bolovi nesnosni dok su ostali bol smatrali izdržljivom, ali vrlo neugodnom. Svi su dobili savjet da izbjegavaju ležanje u krevetu i da se posvete aktivnijem odmoru i uzimanju lijekova protiv bolova.

Dvije trećine sudionika je zatim prošlo šest sesija kognitivno-biheviorističke terapije (CBT) tijekom koje ih se poticalo da govore i razmišljaju različito o bolovima i nemogućnostima koje bolovi uzrokuju.

Na primjer, onima koji su izbjegavali bavljenje sportom zbog boli u leđima rečeno je da će nevježbanjem situacija postajati samo gora jer će biti u sve lošijoj formi. Zatim im je predloženo da počnu pozitivno razmišljati i postepeno se vraćati sportovima i hobijima koje su odbacili zbog bolova.

Tretmani su se održavali u grupama pa su troškovi bili manji, a sudionici su tijekom njih međusobno razgovarali o problemima koji ih muče kad su leđa u pitanju.

Preostala trećina sudionika je nastavila živjeti kao i obično. Godinu dana kasnije, kod svih se pojavilo poboljšanje - bol se smanjila, a pokretljivost povećala. No, kod onih koji su prošli CBT, napredak je bio dvostruko veći.

Profesorica Sarah Lamb i dr. Laximaiah Manchikanti, inače američki stručnjak za navedeni problem, impresionirani su rezultatima studije. Ispitivanja pokazuju da je CBT učinkovit u tretiranju bolova u donjem dijelu leđa, kaže Lamb. Odnos uloženog novca i rezultata nakon tretmana je bolji od akupnkture i sličnih terapija, dodaje Manchikanti. Na kraju, oboje su se složili da je CBT idealna opcija koju bi liječnici trebali predlagati svim pacijentima koji dođu s bolovima u leđima prije nego ih upute specijalistima čije usluge koštaju puno, puno više.

Inače, šest tretmana od po 90 minuta stoji 187 funti. Bole vas leđa? Ako možete do Velike Britanije i imate novca, svakako odletite na par sati razgovora.
26.02.2010. 22:05:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    amaja
    19.12.2010. 11:54
    Bole leđa, ne bole leđa, bole leđa

    Iznenađuje uspjeh postignut samim pričanjem o bolesti. I ovaj postupak protiv bolesti je svojevrsna samoterapija ili autoterapija, terapija kojom upravlja sam bolesnik i se može ju sam primjeniti.
    Etablirane fizikalne metode protiv bolova kralježnice primjenjuju se u medicinskim ustanovama.
    Najnovija fizikalna metoda Hrvatska ili Termomagnetska metoda protiv bolova kralježnice primjenjiva je i u samopoći ili autoterapiji (sam bolesnik uspostavlja tremane provodive u svim životnim situacijama...
    Pogledajte blog
    Ključne riječi: Termomagnetska metoda, leđnjak, spinevital
Novi komentar
nužno
nužno