« Život
objavljeno prije 2 godine i 7 mjeseci
HMMM...

Boji li se vaše dijete odlaska u školu?

Osjećaj straha ili fobije od škole može se pojaviti kod mlađe i starije djece te nije nužno povezana s prvim razredima ili velikim promjenama svakodnevice

Dižete li mu paniku?
Dižete li mu paniku? (Arhiva)
Više o

djeca

,

škola

,

strah od škole

Strah od škole nije neuobičajena stvar, najčešće se događa kada dijete prelazi iz vrtića u školu, oko sedme godine života, ali može se dogoditi i u adolescentnim godinama kada dijete kreće u srednju školu. 

Strah od škole se manifestira kao odbijanje odlaska u školu, plačljivo ponašanje kada dijete mora ići u školu te drugi fizički simptomi koji pokazuju da je došlo do straha.

Anksioznost zbog škole može biti intenzivna, a u toj situaciji govorimo o fobiji od škole koju je potrebno liječnički tretirati.

Trajanje straha od škole može biti nekoliko tjedana, no ako se radi o dužem periodu bez pozitivnog napretka moguće je da se radi o fobiji koju je potrebno liječiti. Sam strah od škole kod starije djece može biti udružen uz druge psihološke poteškoće poput anksioznosti i depresije.

Kod male djece je simptome straha lako prepoznati, no kod starije djece bi to mogao biti problem, posebice kod tinejdžera.

Dijete, ovisno o godinama može početi izbjegavati školu i markirati ili glumiti da je bolesno samo kako ga se ne bi poslalo u školu. Sve to može imati dugoročne negativne posljedice na dijete zbog izbjegavanja obaveza i smanjivanja mogućnosti da se razviju zdrave radne navike.

Također, djeca zbog markiranja i straha od škole mogu imati poteškoće s gradivom i profesorima što može ojačati strah i tjeskobu koju osjećaju u vezi škole.

Stoga, razgovarajte s djetetom i objasnite mu sve što se očekuje od njega... na miran i staložen način.

15.09.2021. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno