« Žene
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
ŠTO MISLITE?

Boje li se muškarci pametnih žena?

Ženske ispitanice podjednako cijene izgled i pamet, ali one bi na sastanak izašle i s muškarcem kojeg smatraju inteligentnim

Pročitan si, frajeru... :)
Pročitan si, frajeru... :) (Shutterstock)
Više o

muškarci

,

pametne žene

Koliko ste puta u životu čuli izjavu da se muškarci boje pametnih žena? Istraživanje varšavske Visoke škole ekonomije koju vodi Adam Karbovski potvrdilo je ovaj stereotip.

Karbovski i njegov tim analizirali su eksperiment u kojem je 500 ispitanika na sveučilištu Columbia sudjelovalo u takozvanim 'brzim spojevima'. Nakon svakog spoja sudionici su morali ocijeniti fizički izgled i inteligenciju osobe s kojom su razgovarali i na kraju napisati bi li opet otišli na spoj. 

Analizom eksperimenta ustanovljeno je da bi muški ispitanici na drugi sastanak radije otišli sa ženom koja im je fizički privlačna nego s onom koju su ocijenili kao vrlo inteligentnu.

S druge strane, ženske ispitanice podjednako cijene izgled i pamet, ali one bi na sastanak izašle i s muškarcem kojeg smatraju inteligentnim, a nisu mu dale visoku ocjenu po pitanju izgleda.

Na pitanje zašto se muškarci zapravo boje pametnih žena stručnjaci nude jednostavan odgovor - zbog uspoređivanja vlastite inteligencije sa ženinom jer im se tada budi osećaj nesigurnosti: "Muškarce manje privlače žene koje su bolje od njih, a to je rezultat trenutnog pomaka u njihovoj percepciji samog sebe. Osećaju se manje muževno kada ih žena nadmudri."

18.01.2019. 20:49:00
Novi komentar
nužno
nužno