« Ekosfera
objavljeno prije 4 godine i 10 mjeseci
BRAVO

Bojanje odjeće može biti ekološki prihvatljivo

Jako je važno naći druge načine proizvodnje i obrade tekstila, smanjenja korištenja vode i smanjenja potrebe za tolikom količinom kemikalija

Unesite boje u svoj život na prihvatljiv način!
Unesite boje u svoj život na prihvatljiv način! (Shutterstock)
Više o

ekologija

,

odjeća

,

bojanje

Znanstvenici su razvili novi proces bojanja odjeće koji bi mogao imati mnoge koristi za okoliš. Tajna leži u jednoj bakteriji, piše BBC.

Za bojanje jednog kilograma pamuka potrebno je i do 150 litara vode. Otpadna voda koja nastaje u tom procesu često se baca u rijeke, jezera i mora gdje dovodi do umiranja životinjskog svijeta.

No u novom procesu kojega su razvili znanstvenici iz Velike Britanije za bojanje jednog kilograma svile koristi se samo 200 mililitara vode, a tajna leži u jednoj bakteriji (streptomyces coelicolor).

Činjenica da ta bakterija fermentira u šećeru omogućuje nanošenje pigmenta direktno na tkaninu. Ovisno o tome gdje i kako se bakterija razmnožava te kiselosti okoliša, mogu se proizvoditi različite boje, rekla je za BBC znanstvenica Natsai Audrey Chieza. Također je navela kako ovaj način bojanja tkanine spaja modu, dizajn i znanost.

No mogu li bakterije uistinu promijeniti modnu industriju? Izazov zasigurno predstavlja izlazak iz okvira laboratorija i proizvodnja na velikoj razini koja je cjenovno prihvatljiva, ali i učinkovita. Jako je važno naći druge načine proizvodnje i obrade tekstila, smanjenja korištenja vode i smanjenja potrebe za tolikom količinom kemikalija.

17.09.2019. 11:29:00
Novi komentar
nužno
nužno