« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
STVARNO?

Boja automobila utječe na cijenu kupnje

Zelena je najbolja
Zelena je najbolja (Arhiva)
Više o

automobil

,

boja

,

cijena

HAK revija donosi podatke njemačke platforme za prodaju automobila Mobile.de koja ke provela veliko istraživanje.

Navode kako ćete na automobilu u ljubičastoj boji izgubiti oko 27,2 posto od prosječne cijene vozila, srebrnoj 25 posto, zlatnoj 23,1 posto, crvenoj 11,5 posto, plavoj 9,8 posto te zelenoj 1,3 posto.

Možda je crvena odličan izbor za Ferrari, ali kupujete li poslovnu limuzinu poput Volkswagen Passata ili BMW-a serije 5, ta je boja neprikladna, odnosno donijet će vam glavobolje pri prodaji, kažu u Mobile.de.

Nećete pogriješiti ako kupite narančasto vozilo (sve, naravno, ovisi o klasi) jer ona donosi 5,4 posto višu cijenu od prosjeka pri prodaji vozila, još su bolji izbor bijela s 5,9 posto, crna s 9,5 posto, siva s 9,7 posto i žuta s 13,3 posto. Mobile.de je primijetio da se isti automobili sa živopisnijim bojama mnogo manje pregledavaju na internetskim oglasima nego oni s neutralnijim bojama poput sive ili crne.

Revija HAK napominje kako uvijek imajte na umu da boja mora odgovarati klasi automobila, odnosno nekakvim prosjecima - ako želite dobro prodati rabljeno vozilo. Izbjegavajte i trendovske boje, koje su u modi neko vrijeme, ali brzo će postati trn u oku...

29.08.2021. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno