« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
DUGI PREGOVORI

Bogate i siromašne zemlje postigle dogovor na skupu o klimi

Zemlje u razvoju traže da se Protokol iz Kyota produlji na 2013. i dalje, pregovori se nastavljaju u Durbanu

Zemlja
Zemlja (Shutterstock)
Više o

klima

,

zaštita okoliša

,

protokol iz Kyota

,

emisija plinova

Bogate i siromašne zemlje prevladale su u petak duboke podjele i dogovorile se o okviru za nastavak klimatskih pregovora u 2011., koji će se nastaviti ondje gdje su stali prošlogodišnji dogovori iz Meksika i usmjeriti se na teža pitanja, piše Hina. 

Sporazum postignut u Bangkoku slijedio je nakon gotovo četverodnevnih razgovora koji su, po nekim zemljama u razvoju, trebali prilagoditi pregovore o klimi nakon sporazuma iz Cancuna iz prosinca prošle godine.

Željele su ne samo nastavak onoga što je dogovoreno u Cancunu, nego i rješavanje sudbine Protokola iz Kyota i obećanja bogatih nacija o smanjenju emisije stakleničkih plinova te jasno određivanje izvora financiranja pomoći siromašnima.

Zemlje u razvoju traže da bogate, razvijene zemlje dodatno srežu emisije stakleničkih plinova te da se Protokol iz Kyota produlji na 2013. i dalje.

No, brojne bogate zemlje drže da se zemlje u razvoju žele vratiti na ono što je u Cancunu već dogovoreno, što po njima potkopava šanse za uspjeh nastavka pregovora u Durbanu u Južnoafričkoj Republici krajem studenoga.

Mnogobrojne države nezadovoljne su činjenicom da se skup od 3. do 8. travnja najviše bavio okvirom za pregovore. SAD drže da je to pokvarilo atmosferu, a neke zemlje u razvoju sumnjale su u njihov ishod.

08.04.2011. 20:00:00
Novi komentar
nužno
nužno