« Hi-tech
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
BUDUĆNOST JE STIGLA

Boeing je razvio funkcionalno lasersko oružje

Glasine o oružju nove generacije potvrđene su pohvalama sustavu Laser Avenger koji je na testiranju srušio pet bespilotnih letjelica

(boeing.mediaroom.com)
Više o

Boeing

,

američka vojska

,

lasersko oružje

,

Laser Avenger

,

MATRIX

Boeing Company u svibnju ove godine uspješno je demonstrirao mogućnost mobilnog laserskog oružja da prati i uništi male bespilotne letjelice.

Tijekom testova, sponzoriranih od strane američkog ratnog zrakoplovstva koji su održani u centru Naval Air Warfare kraj kalifornijskog China Lakea, sustav Mobile Active Targeting Resource for Integrated experiments (MATRIX), koji je Boeing razvio pod ugovorom s Air Force Research Laboratoryjem, laserom Avenger uspješno je srušeno pet bespilotnih letjelica na različitim udaljenostima, izvijestio je Boeing Company na službenim web stranicama.

"Boeing i ratno zrakoplovstvo ovim su testovima postigli nevjerojatan napredak. Demonstracija funkcionalnosti sustava MATRIX posebno je važna jer je pokazala nešto do sada neviđeno - maksimalnu preciznost i uništenje udaljene mete uz korištenje lasera relativno niske energije", izjavio je Gary Fitzmire, predsjednik Boeing Missile Defense Systems' Directed Energy Systems unit-a.

Testiranje je pokazalo i uspješan spoj konvencionalnog oružja i laserskog navođenja kada je s platforme Laser Avengera upotrijebljena strojnica kalibra 25 mm koja je s maksimalnom preciznošću pogodila pokretnu metu.

Boeing Directed Energy Systems razvio je Laser Avenger kao mobilnu platformu koja integrira postojeće radarske sustave i kinetička oružja s energetskim oružjima.

Uz Avenger Boeing, najveći svjetski proizvođač borbenih zrakoplova i jedna od vodećih kompanija u razvoju novih vojnih tehnologija, razvila je ili je u postupku razvoja sustava Airborne Laser, Advanced Tactical Laser, Free Electron Laser, High Energy Laser i drugih, za koje su velik interes pokazale sve grane američke vojske.

20.11.2009. 16:32:03
Novi komentar
nužno
nužno