« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
PREKASNO JE

Blair svjedočio o opravdanosti britanskog ratovanja u Iraku

"Duboko i iskreno žalim zbog gubitka života naših vojnika, vojnika iz drugih država, civila koji su pomogli iračkom narodu i samih Iračana", rekao je Blair na kraju saslušanja

Tony Blair izjavio je da ne žali zbog invazije na Irak
Tony Blair izjavio je da ne žali zbog invazije na Irak (Getty Images)
Više o

George W. Bush

,

Irak

,

Tony Blair

Bivši britanski premijer Tony Blair svjedočio je u petak pred istražnim povjerenstvom u Londonu o svojoj ulozi u ratu u Iraku, rekavši da je obećao podržati SAD gotovo godinu dana prije invazije 2003., piše Hina. Premda nije izravno potvrdio da je već početkom 2002. obećao američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu bezuvjetnu potporu, kao što su tvrdili njegovi kritičari, Blair je rekao da se uvijek slagao s Bushom da se treba poduzeti akcija protiv režima Sadama Huseina. "Ono što sam govorio predsjedniku Bushu bilo je vrlo jasno i jednostavno, možete računati na nas, bit ćemo uz vas u rješavanju tog problema", rekao je Blair pred povjerenstvom opisujući svoj razgovor s Bushom sredinom 2002. Oko 50 proturatnih aktivista okupilo se tijekom Blairova saslušanja ispred sjedišta povjerenstva, blizu zgrade britanskog parlamenta. Blair je pokušao umanjiti bijes članova obitelji 179 britanskih vojnika ubijenih u Iraku, dodatno potaknut njegovom izjavom na prvom pojavljivanju pred povjerenstvom da ne žali zbog invazije.

"Duboko i iskreno žalim zbog gubitka života naših vojnika, vojnika iz drugih država, civila koji su pomogli iračkom narodu i samih Iračana", rekao je Blair na kraju saslušanja. "Prekasno je", odgovorila mu je žena koja je s galerije slušala bivšeg premijera.

Multinacionalne snage predvođene SAD-om i Velikom Britanijom pokrenule su invaziju na Irak 20. ožujka 2003., a tri tjedna kasnije srušen je Sadamov režim. Govoreći pred istražnim povjerenstvom Blair je isto tako pozvao Zapad da, bude li potrebno, upotrijebi silu protiv Irana zbog njegova spornog nuklearnog programa. Blair je rekao kako je došlo vrijeme "da izvučemo glave iz pijeska" i "poduzmemo akciju protiv Irana". "Kažem ovo sa svom strašću", rekao je Blair, izaslanik bliskoistočnog mirovnog kvarteta - SAD-a, Rusije, EU-a i UN-a. Zapad mora prestati vjerovati da je odgovoran za postupke Irana ili ekstremista, dodao je. "Oni to čine zato što se temeljito ne slažu s našim načinom života i nastavit će tako sve dok se ne suoče s potrebnom odlučnošću i, ako treba, silom", istaknuo je Blair. Dodao je da posvuda vidio negativan utjecaj Irana koji potiče terorizam i spriječava napredak mirovnog procesa na Bliskom istoku.

21.01.2011. 22:24:00
Novi komentar
nužno
nužno