« Hrvatska
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
1. 11.

Blagdan Svih Svetih

Danas će u većini gradova biti organiziran javni prijevoz do groblja, a brojni taksisti odlučili su građanima ponuditi besplatnu vožnju do groblja

Veliki križ na Mirogoju
Veliki križ na Mirogoju (Arhiva)
Više o

gradska groblja

,

privremena regulacija prometa

,

blagdan Svih svetih

Blagdan Svih svetih dan je kojim Katolička crkva slavi svece, ali i one koji su ostvarili ideal kršćanskoga života, a još nisu kanonizirani. Građani obilaze grobove svojih najmilijih, polažu cvijeće i pale svijeće. Na gradskom groblju Mirogoju, u crkvi Krista Kralja, euharistijsko slavlje popodne će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Polazeći od liturgije Crkve u središtu svetkovine Svih svetih nije smrt, nego život. Bog poziva sve ljude svih naroda i svih vremena u vječno zajedništvo svoje ljubavi.

Kršćani su najprije posebno slavili mučenike, a s vremenom su kao posebna svjedočanstva vjere isticani asketi, Bogu posvećene djevice i biskupi. O pojmu svetaca i kanonizaciji, kako je danas razumijemo, može se govoriti tek od 10. stoljeća. Prva službena kanonizacija dogodila se 993. godine, za vrijeme pape Ivana XV., a prvi kanonizirani svetac bio je sv. Ulrik.

Prema Drugom vatikanskom saboru, štovanje svetih proizlazi iz trajne povezanosti zemaljske i nebeske Crkve - pripadnici jedne i druge, iako na različit način i na različitom stupnju, sudjeluju u istoj ljubavi prema Bogu i bližnjemu te pjevaju istu pjesmu slave svome Bogu.

Danas će u većini gradova biti organiziran javni prijevoz do groblja. Brojni taksisti odlučili su građanima ponuditi besplatnu vožnju do groblja.

Privremena regulacija prometa u zonama glavnih gradskih groblja u Zagrebu na snazi je do 2. studenoga, ovisno o pojedinim grobljima. Pristup u zone zabrane i ograničenja prometa bit će omogućen samo vozilima javnog gradskog prijevoza, taksijima, vozilima invalida i vozilima s posebnom dozvolom, sukladno postavljenoj regulaciji.

01.11.2017. 09:43:00
Novi komentar
nužno
nužno