« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Isus iz Sibira

Bivši ruski policajac tvrdi da je Božji sin

Za vjernike u zabačenom dijelu ruskog Sibira, bivši prometni policajac, Sergej Torop, je nitko drugi do reinkarnacija samog Isusa Krista.

Isus iz Sibira
Isus iz Sibira (Getty Images)
Više o

Rusija

,

Isus

,

sergei torop

Naime, 48-godišnji Torop duhovni  je vođa koji ima najmanje 5000 sljedbenika, među koje spadaju  intelektualci i umjetnici koji ga posjećuju u malom izoliranom selu Petropavlovka, oko 3000 km udaljenom od Moskve.

Torop se pojavio kao ˝vissarion˝ tj. Isusova reinkarnacija 1991., baš u vrijeme kada se Rusija suočavala s velikim promjenama unutar političkog sustava, te padanjem željezne zavjese. On je samo jedan od mnogih primjera sklonosti Rusa ka ˝kultovima ličnosti˝ - inače nacionalne opsesije koja se proteže sve do vremena Rasputina. I Lenjin i Staljin odigrali su na tu kartu kako bi dobili naklonost ruske nacije, doslovce do nivoa gdje ih se tretiralo kao božanstva.

Nakon što je odslužio vojsku, Torop je radio kao prometi policajac sve dok nije ostao bez posla. Odjednom se, kako kaže, u njemu nešto probudilo, te je spoznao da je reinkarnacija Isusa, 2000 godina nakon što je razapet. Tvrdi da ga je sam Bog poslao na zemlju kako bi ljude upozorio na sva zla moderne civilizacije, poput ratova i devastacije okoliša.

Njegovi sljedbenici umjesto Božića, posebnim danom obilježavaju 18. kolovoz, inače dan njegove prve propovijedi. Vrijeme u zajednici mjeri se prema godinama njegovog života, a s obzirom da mu je 48, njegova crkva je sada u godini 49-toj.

Vjernici koji ga slijede striktni su vegani (ne jedu meso niti bilo što životinjskog porijekla), te im je zabranjeno pušenje, alkohol i raspolaganje novcem. 300-tinjak njih živi u drvenim kolibama oko njegove crkve, što čini malo selo Petropavlovka koje još nije ucrtano na kartama. Još tisuće ih se naselilo u okolnim krajevima, trpeći oštre sibirske zime, sve kako bi bili blizu svojeg mesije.

Zvona crkve triput dnevno se oglašavaju, a sljedbenici  prekidaju svoje dnevne obaveze, te kreću na molitvu.

Sam mesija živi u kolibi izvan sela, gdje provodi vrijeme slikajući u društvu svoje  žene i šestero djece, od kojih je jedno posvojio od samohrane majke. No kritičari ga optužuju da cijelu zajednicu iskorištava za osobne potrebe. Posljednjih godina Torop je putovao po Francuskoj,  Italiji i Nizozemskoj kako bi preobratio nove vjernike, ali tvrdi da su njegova putovanja financirana od dobrotvornih priloga te da je njegova crkve neprofitna.

31.08.2009. 13:41:59
Novi komentar
nužno
nužno