« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
LEGALNOST INVAZIJE

Bivša britanska ministrica Clare Short optužuje Tonyja Blaira

Short je 2003. glasovala za pokretanje invazije na Irak, ali je nedugo nakon toga izašla iz vlade u kojoj je, kako kaže, vladala tajnovitost

(Getty Images)
Više o

Velika Britanija

,

Tony Blair

,

invazija na Irak

,

Clare Short

Bivša britanska ministrica rekla je u utorak pred istražnim povjerenstvom da britanski premijer Tony Blair nije članove svoje vlade izvještavao o planovima za napad na Irak, te da je najviši vladin pravni savjetnik doveo ministre u zabludu glede legalnosti rata protiv Iraka.

Clare Short, dugogodišnja kritičarka Blaira koja je u vrijeme invazije na Irak 2003. bila ministrica za međunarodni razvoj, osporila je izjave koje je prošli tjedan pred istim povjerenstvom dao Blair.

Rasprave u vladi bile su ograničene i postojala je "komunikacijska blokada", rekla je Short pred povjerenstvom koje je sastavljeno kako bi se istražila uloga Velike Britanije u ratu u Iraku.

Short je 2003. glasovala za pokretanje invazije na Irak, ali je nedugo nakon toga izašla iz Blairove vlade.

Blair je u petak branio svoju odluku o ulasku u rat ističući da je bivši irački diktator Sadam Husein predstavljao veliku prijetnju za svijet, te da ga je trebalo razoružati i ukloniti.

Bivši britanski premijer je članovima povjerenstva također kazao da se u vladi o tome vodila "sadržajna rasprava". Short je međutim rekla da Blair nije na sjednicama vlade želio razgovarati o Iraku jer je strahovao da će te informacije "procuriti" u medije.

"Vladala je tajnovitost, a povrh toga smo obmanuti. Normalna komunikacija bila je onemogućena", kazala je Short.

Ona je isto tako optužila bivšeg državnog odvjetnika Petera Goldsmitha da nije vladi iznio svoje sumnje glede legalnosti rata. Goldsmith je ranije rekao da je u početku sumnjao u legalnost rata protiv Iraka, ali je tjedan dana prije početka invazije zaključio da bi invazija bila legalna i bez nove rezolucije UN-a, koju su tražile neke države.

"Mislim da je doveo vladu u zabludu, svakako je mene doveo u zabludu", rekla je Short, dodajući da vjeruje kako je Blair izvršio pritisak na Goldsmitha kako bi on promijenio svoju odluku, što je Goldsmith već ranije opovrgnuo. (hina/metro-portal)

02.02.2010. 16:23:59
Novi komentar
nužno
nužno