« Život
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
VRUĆEEE

Bit će stvarno vruće, evo na što trebate paziti

Nastavni zavod "Dr. Andrija Štampar" objavio je preporuke po kojima se starije osobe ne smiju izlagati suncu u razdoblju 11-16 sati, a ako to čine da se zaštite šeširom, maramom ili kapom te nose laganiju prozračnu odjeću

Prava pasja vrućina
Prava pasja vrućina (Arhiva)
Više o

ljeto

,

vrućina

,

toplinski val

,

stariji

Stigle su prave ljetne vrućine, štoviše, ovih dana živa u termometrima dobro prelazi 30 i približava se 40, stoga treba paziti na sve koji imaju probleme sa zdravljem.

Preporučene mjere zaštite zdravlja za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama zraka, koje je izradilo državno Povjerenstvo za provedbu akcijskog plana za ublažavanje posljedica toplinskog vala, pozivaju na obilato korištenje tekućine i izbjegavanje pržene hrane.

Potrebno je dnevno uzimati do dvije litre negazirane vode, juha, variva ili čajeva, te puno sezonskog voća i povrća, te izbjegavati prženu, pohanu, slatku i jako zasoljenu hrane te začinjena jela.

Uz pridržavanje uputa liječnika o liječenju i uzimanju lijekova, nužna je učestalija kontrola krvnog tlaka, a pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije, suhoće ustiju i kože znaju biti znak za uzbunu.

>> Kako se mogu pobijediti ljetne vrućine >>

Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci, članovi udruga u skrbi za starije u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci trebaju učestalije kontaktirati sa starijom osobom, a u slučajevima njezine slabije funkcionalne sposobnosti čak i nekoliko puta na dan.

Također je dobro da starije osobe uvijek uza se imaju osnovne podatke.

22.06.2021. 09:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    22.06.2021. 10:13
    sladoleda šta vise lubenice i vode
Novi komentar
nužno
nužno