« Hi-tech
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
OVAAAJ ...

Biste li pojeli 3D isprintani steak?

Suosnivač PayPala ulaže novac u startup koji želi printati meso 3D printerima

Do steaka iz printera još je dalek put
Do steaka iz printera još je dalek put (Arhiva)
Više o

meso

,

3D printer

,

3D meso

,

Modern Meadow

,

Peter Thiel

3D printeri sve više postaju stvarnost, a broj stvari koje izlaze iz njih sve je veći. Možda i najrevolucionarnija ideja dolazi iz tvrtke Modern Meadow, koja se planira baviti printanjem mesa za prehranu.

Ideju je prepoznao poznati investitor i suosnivač PayPala Peter Thiel koji je odlučio investirati preko dva milijuna kuna u tvrtku koja se nada osvojiti tržište 3D printanim steakovima. Bioprintano meso bi trebalo biti dovoljno za zadovoljavanje potreba za životinjskim bjelančevinama, a znanstvenici koji stoje iza projekta vjeruju da su pronašli način za stvaranje slojeva mješavina stanica koje mogu proizvoditi strukture koje izgledaju poput steakova ili hamburgera.

Ukus i hranjivost trebali bi biti jednaki pravom mesu, a prvi cilj je isprintati komadić mesa veličine 1x1 centimetar, debeo 1 milimetar koji bi trebao poslužiti za daljnje prikupljanje sredstava i završni razvoj tehnologije.

Kako bi sve bilo na najvišoj razini, sklopili su ugovore o suradnji s tvrtkama Bell Biosystems i Entopsis koje se bave izradom ljudskog tkiva i organa.

Iako sami osnivači tvrde da je još dug put do isprintanih hamburgera na roštiljima širom svijeta, uz ovakvu financijsku podršku cilj je vrlo dostižan.

19.08.2012. 10:15:00
Novi komentar
nužno
nužno