« Kazalište
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci

Biser treba detaljno obnoviti

Prema najavama konzervatora obnova Boljšoj teatra mogla bi se odužiti do 2013.

Fotografija vijesti
Više o

Boljšoj teatar

,

Nikita Šangin

,

restauracija kazališta

,

ruski balet

Slavni ruski Boljšoj teatar mogao bi ostati zatvoren sve do 2013. godine jer opsežni radovi na njegovoj obnovi, koji već ionako kasne, mogli bi se dodatno produljiti, rekao je voditelj projekta Nikita Šangin.

"Mislim da obnova Boljšoja neće biti završena 2011. godine", rekao je Šangin, što je u suprotnosti s postojećim službenim rokom za završetak obnove.

"S obzirom na to da je prva faza jačanja temelja zgrade završena tek 2007., obnova će biti završena 2013. godine", rekao je Šangin, prenosi agencija Interfax.

Temeljita obnova Boljšoj teatra, koji je bio u ruiniranom stanju, počela je 2005. godine i trebala je koštati 700 milijuna dolara. Završetak obnove bio je predviđen za 2008. pa je prvo pomaknut za godinu dana, pa nakon toga i za još dvije. Sada se procjenjuje da će troškovi ukupno iznosti oko milijardu i pol dolara.

Tijekom izvođenja radova, osim oštećenja fasade i potpornih stupova, građevinski inženjeri su shvatili da je tri četvrtine zgrade, uključujući i temelje, potpuno nestabilno, što je dodatno zakompliciralo restauraciju.

Cijelo vrijeme obnove teatar je zatvoren. (hina/metro-portal)

11.03.2009. 10:20:53
Novi komentar
nužno
nužno