« Hi-tech
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
SOLARNI WC

Bill Gates za toalete budućnosti

Zahode s vodokotlićem kakve imamo u našim bogatim zemljama (...) ne može koristiti 40 posto stanovništva u svijetu

Ovakvi WC-i su, prema Gatesu, stvar prošlosti
Ovakvi WC-i su, prema Gatesu, stvar prošlosti (Shutterstock)
Više o

Bill Gates

,

wc

,

zahod

,

toalet

Bill Gates, suosnivač Microsofta, milijarder i filantrop, u potrazi je za nužnicima budućnosti koji su iznimno važni za "javno zdravlje i ljudsko dostojanstvo".

Zaklada Billa Gatesa i njegove supruge nagradila je u utorak nekoliko inovacija predstavljenih na velikom sajmu na tu temu održanom u Seattleu, saveznoj državi Washingtonu.

"Nužnici su jako važni za javno zdravlje i, kada bolje razmislite, za ljudsko dostojanstvo", napisao je milijarder na svojoj stranici thegatesnotes.com.

"Zahode s vodokotlićem kakve imamo u našim bogatim zemljama (...) ne može koristiti 40 posto stanovništva u svijetu, zbog toga što ljudi često nemaju vodu, kanalizaciju, struju i sustave za pročišćavanje", dodao je.

"Osim pitanja ljudskog dostojanstva, nedovoljan pristup zahodima izlaže pogibli život mnogih osoba, opterećuje siromašne zajednice u gospodarskom i javnozdravstvenom smislu i onečišćuje okoliš", dodao je Gates.

Kako navodi zaklada Gatesovih, prvu nagradu na sajmu u Seattleu odnio je California Institute of Technology koji je osmislio nužnike na sunčevu energiju koji proizvode vodik i struju.

Drugo mjesto zauzelo je englesko sveučilište Loughborough za nužnike koji izmet prerađuju u ugljen, minerale i vodu. Treću nagradu dobilo je kanadsko sveučilište iz Toronta za vrlo sličan izum.


15.08.2012. 15:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ivan
    15.08.2012. 17:29
    ON filantrop !?
    Financira chamtrailse, zaprašivanje gradova iz aviona (i naših) ! Čime ?? sigurno ne kamilicom... Pitam premjera Milanovića tko je to dozvolio i zašto !??

    Smeće jedno, za noge ga treba objesit !
Novi komentar
nužno
nužno