« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
UFF!

Biljke koje pomažu kod želučanih tegoba

Ovo doba godine obilježavaju domjenci, zabave, teška hrana i alkohol, pa nije ni čudo da većina ljudi barem jednom osjeti probleme sa želucem...

Čaj od metvice je sjajna ideja
Čaj od metvice je sjajna ideja (Shutterstock)
Više o

đumbir

,

metvica

,

Kopar

,

teška hrana

Pretjerivanje u teško probavljivoj i masnoj hrani, kao i alkoholu te kavi, čest je pratitelj ovih predblagdanskih i blagdanskih dana.

Štoviše, često se pojavljuje i žgaravica. Srećom, lijekovi iz prirode mogu pomoći, baš kao što je to slučaj s mirisnim listovima koji se dodaju pri kuhanju graha ili mahuna kako bi se spriječila nadutost nakon ručka.

Kod želučanih tegoba izbjegavajte jako ljutu, slatku ili kiselu hranu, ali i previše hladnu ili vruću, kako biste sluznici dali dovoljno vremena da se oporavi bez nadraživanja. Imajte na umu da se sirova hrana teže probavlja i može pogoršati simptome.

Stoga, evo tri biljke koje će vam srediti probavu:

Kopar - mirisni kopar smiruje grčeve u želucu i potiče probavu. Umanjit će osjećaj mučnine, poboljšati zadah te umiriti organizam. Opuštanjem organizma i izbacivanjem plinova kopar može biti koristan kod sprečavanja štucavice. Za pripremu ljekovitog čaja od kopra koriste se sjemenke ili lišće kopra. Kopar je bogat mineralnim solima pa se preporučuje kod prehrane u kojoj je potrebno izbacivanje morske ili kamene soli.

Metvica - listići metvice sadrže eterično ulje bogato mentolom, koji je anestetik, odnosno smiruje želučane bolove te crijevne tegobe. Metvica pomaže protiv nadraženosti želuca, boli kod žgaravice, kao i nadutosti te vjetrova. Za olakšavanje tegoba koristi se čaj, uvarak ili eterično ulje, ali metvica se u većim količinama ne preporučuje trudnicama i osobama koje pate od bubrežnih tegoba.

Đumbir - korijen đumbira naribajte ili sitno narežite. Uzmite žličicu i pojedite uz lagani obrok poput kuhane riže. Đumbir pomaže protiv bolova, zagrijava iznutra i poboljšava probavu. Oparak od đumbira koristi se i za pročišćavanje organizma te protiv prehlade.

04.12.2019. 15:01:50
Novi komentar
nužno
nužno