« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
KRŠENJE SLOBODA

Bijela kuća razočarana sukobom Googlea i Kine

SAD je "predan internetskim slobodama i da se protivi cenzuri", poručili su Clinton i Obama

(Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

cenzura interneta

,

Google Kina

Obamina administracija "razočarana" je time što tvrtka Google i kineska vlada nisu postigli sporazum koji bi omogućio da najveći svjetski pretraživač djeluje bez cenzure u Kini, izjavio je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC).

Bijela kuća je informirana je o odluci Googlea da će prestati cenzurirati rezultate pretraživanja u Kini, preusmjeravajući promet sa svoje kineske stranice na onu "nefiltriranu" stranicu u Hong Kongu, rekao je u ponedjeljak Mike Hammer, glasnogovornik NSC-a pri Bijeloj kući.

"Mi smo ranije izrazili zabrinutost zbog tih pitanja izravno kineskoj vladi", izjavio je Hammer, kako prenose američki mediji.

Predsjednik Barack Obama i državna tajnica Hillary Clinton naglasili su kineskim čelnicima da je SAD "predan internetskim slobodama i da se protivi cenzuri", dodao je Hammer.

Odluka Googlea uslijedila je nakon dvomjesečnog spora te tvrtke i kineske vlade oko cenzure rezultata pretraživanja. Google je prvotno zaprijetio da će prestati cenzurirati sadržaj, nakon što je izvijestio da su njegova računala hakirana unutar Kine.

U objavi na blogu u ponedjeljak, Google je priopćio kako omogućavanje necenzuriranih pretraga preko njegove stranice u Hong Kongu - Google.hk, predstavlja "razborito rješenje za izazove s kojima se suočava" u Kini.

Hammer je kazao da administracija poštuje odluku Googlea, utemeljenu na onome za što vjeruju da je u interesu tvrtke. (hina/metro-portal)

23.03.2010. 10:43:57
Novi komentar
nužno
nužno