« Film
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
KINOTEKA

Bijeg – prvi film u povijesti nominiran za razne Oscare

iklus filmova Chantal Akerman završava lepršavom glazbenom komedijom Zlatne osamdesete, a među novitete stižu za Oscara nominirani animirani dokumentarac Bijeg Jonasa Pohera Rasmussena te Mala mama Céline Sciamma

Dobar tjedan u Kinoteci
Dobar tjedan u Kinoteci (Arhiva)
Više o

Kinoteka

,

Chantal Akerman

,

film Bijeg

Ciklus filmova Chantal Akerman se zaključuje Zlatnim osamdesetima, njezinim prvim visokobudžetnim projektom, u kojem je svoje tematske preokupacije ženskim identitetom, nasljeđem holokausta i iščašenim ljubavnim odnosima oblikovala u očaravajuću koreografiju prekida, mirenja, nesporazuma i spajanja. Iako je na prvi pogled riječ o posve netipičnom filmu za njezin opus, Zlatne osamdesete produžetak su Akermaninih formalnih istraživanja koreografije tijela i filmskog jezika, a ujedno su i izvrstan primjer njezina režijskog raspona, koji je i u kasnijim djelima nastavila širiti, mijenjati i pritom nas neprestano iznenađivati.

Također će se prikazati i Annine sastanke, jedan od prvih Akermaninih iskoraka u područje igranog filma, u kojem je kroz priču o filmašici-nomatkinji oslikava hipnotički dojmljiv portret Europe u tranziciji.

Noviteti: Bijeg i Mala mama

Na repertoar stiže Bijeg, animirani dokumentarac danskog redatelja Jonasa Pohera Rasmussena. Priča je to o Aminu, redateljevu prijatelju iz osnovne škole, koji je kao dječak pobjegao iz Afganistana u Dansku, skrivajući tajnu na temelju koje je izgradio novi život. Radi se o dojmljivoj i impresivno ispričanoj priči o iskustvu migracije, koja je nagrađena za najbolji međunarodni dokumentarni film u Sundanceu, a koja je postala i prvi film u povijesti nominiran za Oscare za najbolji strani, dokumentarni i animirani film.

Na repertoar stiže i Mala mama, novi film Céline Sciamma, autorice nagrađivanog filma Portret djevojke u plamenu. Riječ je o nježnoj obiteljskoj drami o djevojčici koja nakon bakine smrti odlazi u dom u kojem je odrasla njezina majka, gdje susreće djevojčicu svojih godina. Ova priča o odrastanju s daškom fantastike premijerno je prikazana na Berlinaleu, a našao se i na popisima najboljih prošlogodišnjih ostvarenja.

Među ostalim novitetima i dalje prikazujemo aktualne kinohitove: intimističku dramu Idemo idemo Mikea Millsa s odličnim Joaquinom Phoenixom u naslovnoj ulozi te Ego protiv ega Gastóna Duprata i Mariana Cohna, satiričnu komediju na filmsku industriju s uigranom Penélope Cruz i Antonijem Banderasom.

Za one koji su propustili Cruz u Paralelnim majkama Pedra Almodóvara moći će to nadoknaditi u ponedjeljak, a na repertoar su vraćena još dva filma koji su se pokazali izrazito popularni među Kinotekinom publikom: Licorice pizza Paula Thomasa Andersona i Najgoru osobu na svijetu Joachima Triera.

Matineja: Zecko Koš

Najmlađi gledatelji mogu pogledati animirani film Zecko Koš i tajna mrkog hrčka. Priča je to o junaku iz naslova, koji će morati obraniti kraljevstvo svoga oca od tajajnstvenog zlikovca. Film se prikazuje sinkroniziran na hrvatski jezik.

Praktične informacije

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

11.04.2022. 15:00:00
Novi komentar
nužno
nužno