« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
SAVJETI

Biciklisti, nabavite svjetla!

Komplet prednjeg bijelog i stražnjeg crvenog svjetla možete kupiti već od 30 kuna, a ne zaboravite i na obavezne katadioptere na pedalama i u kotačima

Biciklisti obično nemaju propisanu opremu
Biciklisti obično nemaju propisanu opremu (Automania)
Više o

zakon o prometu

,

bicikl

,

svjetla

,

obavezna oprema

,

katadiopteri

Zbog sigurnosti samih biciklista i drugih sudionika u prometu prema Zakonu i pripadajućem Pravilniku svaki bicikl koji sudjeluje u prometu mora imati propisanu opremu i signalizaciju. Malo je onih koji su upoznati s popisom obaveznih uređaja i naprava koje bicikl treba imati, premda je Pravilnik koji to propisuje donesen još 2005. godine.

Na našu veliku žalost sve veći broj biciklista koji se kreće tijekom cijelog dana po cestama i ulicama svjetla na biciklu smatraju dodatnom opremom koju većina biciklista ne stavlja, a oni koji stave pa im netko ukrade (jer su lijeni svaki put kad se parkiraju skinuti te lampe) obično iz nekog protesta ne žele kupiti nove.

Komplet prednjeg i stražnjeg svjetla za bicikl može se kupiti već od 30 kuna, pa je gotovo nevjerojatno kako smo prošavši centrom grada Zagreba oko ponoći tijekom radnog dana u jedan sat promatranja od 14 uočenih biciklista čak 12 nije imalo svjetla, a i ona dva koja su imali koristili su bijelo svijetlo koje blinka, a ne svijetli kontinuirano.

Zanimljivo je kako neki od biciklista imaju relativno dobre i skupe bicikle, ali ipak škrtare na svjetlima.

Sve zakonske propise pročitajte na portalu Automania.hr

14.07.2014. 16:32:00
Novi komentar
nužno
nužno