« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 mjeseca i 12 dana
SUPER

Bezalkoholno pivo - najbolje poslije vježbanja

Ako samo popijete vodu mogli biste poremetiti ravnotežu elektrolita, zbog toga što vaše tijelo ne gubi samo vodu znojenjem nego i elektrolite poput magnezija ili kalcija

Odlična ideja!
Odlična ideja! (Arhiva)
Više o

bezalkoholno pivo

,

izotonični napici

Bezalkoholna piva ušla je u naše živote tiho, uz prezir pravih ljubitelja, no kako se udomaćila čak i u ponudi kafića, možda je vrijeme da razmislite o tom napitku.

Na primjer, što mislite o bezalkoholnom pivu kao načinu da utažite žeđ? Mnoga od tih pića idealno su piće za sportaše, kažu njihovi proizvođači.

U tome zapravo i ima ponešto istine, kaže dr. Axel Klein, specijalist ortopedije, kirurgije i sportske medicine. Naime, mnoga su bezalkoholna piva izotonični napitci i stoga dobra za sportaše, dodaje on. Nije li dovoljno samo se napiti vode nakon žestokog vježbanja? Kleinov odgovor je  - ne.

Kad bi se samo radilo o tome da treba nadomjestiti izgubljenu tekućinu, voda bi bila bolja, kaže on.

"No ako samo popijete vodu mogli biste poremetiti ravnotežu elektrolita, zbog toga što vaše tijelo ne gubi samo vodu znojenjem nego i elektrolite poput magnezija ili kalcija. Sportsko piće će nadoknaditi taj gubitak, a tu se pojavljuje ona čarobna riječ "izotonično".

"Izotonična pića su pića koja sadrže otopljene čestice u sličnim koncentracijama kao ljudska krv", objašnjava Klein. To omogućuje tijelu da apsorbira hranjive tvari iz pića vrlo brzo i preradi ih - što brzo poravnava gubitke.

Naravno, nije svako bezalkoholno pivo izotonično.

"Trebate dobro pogledati", kaže Klein, koji poziva na oprez kad se radi o bezalkoholnom pivu koje se izrijekom reklamira kao izotonično.

"Bezalkoholno pivo je zapravo piće koje se konzumira nakon vježbanja, a ne tijekom vježbanja, posebice ako ga i inače ne pijete. Morate biti malo oprezniji jer može potaknuti rad crijeva i izazvati proljev", dodaje on.

Bezalkoholna piva naravno nisu i jedini izotonični napitci. Postoje brojne alternative, primjerice posebni sportski napitci kao i mješavine koju čini većim dijelom mineralna voda, a manjim voćni sok.

24.02.2020. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno