Berba u Feričancima u znaku novih pjenušaca
Tema ovogodišnje berbe u Feravinu nikad nije bila posebnija. Prekrasna dama u ružičastim tonovima i zagonetni gospodin – novi pjenušci Francesca i Grasecco beračima su bili jedinstvena inspiracija
Tri tima, natjecateljski adrenalin, zvuci tamburaša u pozadini i primamljivi mirisi prave slavonske trpeze - tako je bilo na berbi grožđa Feravina u Feričancima koja je ove godine počela ranije nego ikada do sada. Berba 2018. bila je, doduše, i malo posebnija od dosadašnjih, jer je sve bilo u znaku novih zvijezda Feravina, pjenušavih vina Grasecco (od sto posto graševine) i Francesca (od sto posto frankovke), proizvedenih u novim punionicama, charmat metodom.
Prije nego što su zasukali rukave i uzeli kante i škare za berbu, ekipe novinara, distributera i, naravno, domaćina, upravo su novim pjenušavim vinima nazdravili za dobru fermentaciju, slad i aromu grožđa koje se ovdje, na Goveđoj glavi, još uvijek bere ručno. I upravo je u tome najveća čar, jer vrhunske kapljice koje nastaju iz plodova ovog vinogorja rezultat su, ne samo višestruko dokazane kvalitete grožđa, već sjajne atmosfere, predanog truda, ali i znanja i kreativnosti svih koji su dio ove lijepe, slavonske poduzetničke priče.
S obzirom da su Grasecco i Francesca, iako novi na tržištu, ovog ljeta već osvojili brojne poklonike, berači su imali dobru motivaciju za rad - kamion je bio u trenu napunjen slatkim plodovima za proizvodnju novih butelja ovih pjenušavih vina. Grasecco, naime, dolazi u dvije kategorije - brut i ekstra brut. Oba Grasecca nježne su zelenkaste boje, voćnih mirisa zelenih jabuka u kombinaciji s ledenom svježinom i ugodne bademaste gorčine graševine. Francesca je nježne ružičaste boje, suptilnog mirisa zrelog nara te bogatog dugotrajnog okusa u kojem dominiraju jagoda i malina.
Osim graševine i frankovke, treba obrati i bijeli pinot, syrah, crni pinot, merlot, cabernet sauvignon..., sve sorte koje se protežu na čak 130 hektara rodnih vinograda. U Feravinu su stoga berbu već tradicionalno pretvorili u odličan turistički proizvod koji svake godine privlači sve više posjetitelja.
Novi komentar