« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ŠESTA OBLJETNICA

Prava istina o Facebooku

Povodom šestog rođendana Facebooka, novinarka Metro World Newsa razgovarala je s pravim insiderom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Facebook

,

Mark Zuckerberg

,

Ben Mezrich

,

Eduardo Saverin

Ben Mezrich zna pravu istinu o Facebooku. Autor je koji je dosad prodao preko tri milijuna kopija svojih knjiga, a najnoviji hit trebala bi biti priča o Facebooku nazvana "The True Story of Facebook".

Novinarki Metro World Newsa Mezrich je otkrio dosad malo poznate detalje o društvenoj mreži koja danas, 4. veljače, slavi šestu godišnjicu.

Kako ste dobili ideju za knjigu?

Stigao mi je e-mail od studenta s Harvarda čiji je najbolji prijatelj bio Eduardo Saverin, su-osnivač Facebooka kojeg je Mark Zuckerberg kasnije prevario. Njegova priča bila mi je vrlo intrigantna, a odmah sam se identificirao s ta dva štrebera koja su izmislila društvenu mrežu s ciljem da upoznaju djevojke.

Koliko dugo ste radili na knjizi?

Godinu dana sam intervjuirao nekoliko desetaka upućenih u potrazi za korisnim informacijama. Imao sam oko tisuću stranica materijala s vrućim informacijama i tonu sekundarnih podataka. Odlučio sam knjigu napisati kao triler, kao film, jer mi takav način pisanja najviše leži.

Prva verzija Facebooka je pokrenuta na tulumu na Harvardu?

Da, za vrijeme jednog tuluma Mark Zuckerberg je upao u informatički sustav fakulteta i izdvojio sve slike djevojaka s kampusa. Zatim je složio stranicu na kojoj su studenti mogli birati najljepšu kolegicu. Zbog tog hakiranja je skoro izbačen s fakulteta.

Kako se cijela stvar razvila u internetski fenomen?

Facebook se jako brzo proširio među studentima Harvarda. U samo mjesec dana svi su se registrirali na mrežu, a zatim se stvar pročula i na drugim sveučilištima u Americi pa u Europi. Groznica je ubrzo zahvatila cijeli svijet.

Što se dogodilo s Markom i Eduardom kad je Facebook postao popularan?

Njihov prijateljstvo je završilo. Eduardo se osjećao pokradenim, dok je Mark smatrao da se Eduardo povukao i da nije bio dovoljno uključen. Bilo je dosta ružnih scena među njima

Što je tajna Facebookova uspjeha?

Mislim da se radi o savršenoj društvenoj mreži, jer stvarni društveni život odlično prebacuje u virtualni svijet. Niti jedna druga stranica nije tako čista, brza i funkcionalna. Tagiranje fotografija i pronalaženje prijatelja dodatno je pridonijelo uspjehu.

Kako je stranica utjecala na naše živote?

Jako. Danas živimo s Facebookom. Preko njega pronalazimo ljude za druženje, posao, stare prijatelje i slično. Sudjelujemo u životima drugih ljudi, gledamo njihove slike, komuniciramo... Mladi obožavaju Facebook, a mislim da postaje sve više zanimljiv i starijoj generaciji.

Piše: Metro Stockholm
04.02.2010. 11:27:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Chic
    04.02.2010. 12:00
    Prava istina je da je facebook iskorišten od CIA-e i ostalih nadglednih orlova koji su ovom mrežom dobili dobrovoljne besplatne podatke tako da o svima znaju sve... Big brotheru je pala sjekira u med...
  2. avatar
    NaVi
    04.02.2010. 17:31
    Chic, mislim da imas pravo
Novi komentar
nužno
nužno