« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
NA PRAGU 'PANDEMIJE'

Belgija uvela mogućnost diktature

Belgijski parlament prvi je u Europi uveo mogućnost ukidanja parlamentarne vlasti u slučaju izbijanja pandemije svinjske gripe

Belgija uvela mogućnost diktature
Više o

Francuska

,

Belgija

,

pandemija

,

svinjska gripa

,

gripa A (H1N1)

,

diktatura

Belgijski parlament u utorak je, pod izlikom mogućeg izbijanja pandemije gripe, izglasao mogućnost davanja "hitnih diktatorskih ovlasti vladi".

Tim činom Belgija je postala prva europska zemlja koja je omogućila zakonsko ukidanje građanskih sloboda i parlamentarnog sustava koji bi, u slučaju izvanredne situacije, zamijenila vojna vlast pod ingerencijom "specijalnog kriznog komiteta" odgovornog jedino WHO-u i Ujedinjenim narodima.

WHO je još u lipnju zbog moguće pandemije nove gripe H1N1, podigao stupanj uzbune zbog pandemije na 6. razinu što vladama omogućava proglašenje izvanrednog stanja koje efektivno suspendira funkcioniranje normalnih struktura vlasti.

Početkom ljeta belgijska ministrica zdravstva Laurette Onkelinx donijela je uredbu kojom se policiji dozvoljava sudjelovanje u izvanrednim medicinskim situacijama poput masovnih cijepljenja i uspostave karantena.

Iz belgijskog parlamenta i ministarstva zdravstva nakon donošenja zakona pojašnjeno je kako će "u slučaju izbijanja pandemije gripe A (H1N1) biti nužno imati 'adekvatan pravni aparat' jer u takvim izvanrednim situacijama parlamentarni procesi traju predugo."

I Francuzi imaju plan

Francuski dnevnik Liberation 8. rujna je objavio kako i francuska vlada ima plan uvođenja sličnog zakona. Prema dokumentima koje su novinari francuskog lista dobili od članova sindikata pravosuđa, planom se predviđa produljenje perioda mogućeg policijskog zadržavanja osumnjičenika bez optužbe na 6 mjeseci što neodoljivo podsjeća na zloglasne američke Patriot i Homeland Security Act koji su nakon događaja 11. rujna 2001. uvedeni pod izlikom borbe protiv terorizma. Ono što je njima efektivno postignuto je ukidanje dijelova Ustava i, kao poslijedica toga, drastično smanjivanje građanskih prava i sloboda.

Predviđa se kako osumnjičeni ne bi imali pravo na pravnu pomoć prva 24 sata zadržavanja, a maloljetnicima bi se moglo suditi kao punoljetnim osobama.

Lijevo orijentirani pravosudni sindikat  'Syndicat de la Magistrature' plan je nazvao "odvratnim" i opisao ga kao "oruđe krvnika slobode". Sindikalisti su istovremeno francusku ministricu pravosuđa Michele Alliot-Marie pozvali da odbaci prijedlog.

S dolaskom sezone gripe u Europu, ali i cijelu sjevernu hemisferu, uvođenje sličnih 'prijedloga' očekuje se i u drugim državama članicama EU čiji su građani putem medija konstantno bombardirani upozorenjima o mogućem izbijanju pandemije. Situacija u SAD-u je još drastičnija. Tamo se već dugo šuška o obaveznom cijepljenju najugroženijih skupina u koje ulaze djeca i trudnice, a informativna agencija američke vojske početkom rujna je potvrdila kako će svo njezino uniformirano osoblje biti cijepljeno.

Ono što s razlogom brine većinu građana su upozorenja brojnih liječnika o mogućim štetnim nuspojavama cjepiva koja nisu dovoljno ispitana, ali se i dalje masovno proizvode i prodaju vladama diljem svijeta.

24.09.2009. 18:15:56
Novi komentar
nužno
nužno