« Glazba
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
muzikolog tvrdi:

Beethoven nije skladao "Za Elisu"

Ludwig Nohl navodno je pronašao Beethovenove notne zapise i iz njih skladao 'Za Elisu'

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Ludwig van Beethoven

,

Za Elisu

,

Za Elizu

Jedna od najpoznatijih skladbi klasične glazbe, klavirsko djelo „Za Elisu" možda nije proizašla iz skladateljskog pera Ludwiga van Beethovena.

Talijanski glazbeni stručnjak Luca Chiantore uvjeren je da je kompozitorski genij na papir stavio tek grubi nacrt romantične skladbe, a da ju je nakon njegove smrti dovršio danas manje poznati Ludwig Nohl.

Chiantore tvrdi da je Nohl pronašao Beethovenove skice te da je na temelju njih komponirao poznato djelo koje se kasnije pogrešno pripisivalo Beethovenu.

„Činjenica je da „Za Elisu" nije službeno objavljena za Beethovenova života te da je originalni rukopis misteriozno nestao. Ako mene pitate, nije ni postojao", zaključuje Talijan nakon osam godina istraživanja.

Već se godinama u glazbenim krugovima vode rasprave oko pravog identiteta Elise, jer nije poznata niti jedna žena iz Beethovenove okoline koja se tako zvala.

Prema jednoj teoriji, Elisa je nadimak za Tereza, odnosno ime tada mlade i lijepe Therese von Malfatti s kojom je Beethoven neko vrijeme bio zaručen. Drugi pak tvrde da je prava Elisa zapravo Elisabeth Rockel, pjevačica i bliska prijateljica skladatelja.

Ukoliko se ispostavi da „Za Elisu" doista nije Beethovenova kompozicija, potraga za pravom Elisom krenuti će u sasvim novom smjeru.

15.10.2009. 14:39:10
Novi komentar
nužno
nužno