« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
SVE ČISTO

Bebić: Imunitet je Sanaderu skinut po svim propisima

VIDEO - Moja je uloga završila u trenutku kad sam uputio zahtjev DORH-a Mandatno-imunitetnom povjerenstvu, kaže predsjednik Sabora

Luka Bebić
Luka Bebić (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

Ivo Sanader

,

Luka Bebić

Predsjednik Sabora Luka Bebić ustvrdio je kako je Sabor u pogledu skidanja zastupničkog imuniteta bivšem premijeru Ivi Sanaderu postupio u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlastima. "Naglašavam da je u pogledu poštovanja saborske procedure i obavještavanja javnosti s naše strane sve bilo čisto. Ovo govorim zbog toga da se eliminiraju sve moguće špekulacije s tim u vezi", izjavio je Bebić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio rezultate ovogodišnjeg parlamentarnog zasjedanja.

"Mislim da je Sabor postupio maksimalno u skladu s onim što mu je bila dužnost, a moja je uloga kao predsjednika Sabora završila u trenutku kad sam uputio zahtjev DORH-a Mandatno-imunitetnom povjerenstvu i kad je u Saboru o tome provedena rasprava i glasovanje", dodao je.

Na novinarsko pitanje kako se, kao predsjednik Sabora, osjeća s obzirom na činjenicu da su zastupnici bježali pred pravosuđem, da ima osuđenih te pod istragom, Bebić je odgovorio kako bi volio da se to ne događa, ali i kazao da je cijela situacija u skladu s demokratizacijom hrvatskog društva. "To je sve u skladu s demokratskom situacijom u Hrvatskoj i gdje nitko nije zaštićen u pogledu poštovanja zakona i zakonskih obveza, i tu ne vidim ništa posebno ni čudno'', kazao je Bebić.

Na pitanje je li se, kao Sanaderov osobni prijatelj, začudio njegovom bijegu, Bebić je odgovorio da je svatko slobodan dok mu zakon ne ograniči slobodu kretanja, te da za javno iznošenje svoga mišljenja nema dovoljno saznanja o razlozima takvog Sanaderovog poteza.

Upitan smatra li da je Sabor mogao i brže skinuti imunitet Sanaderu, ponovio je kako je u tom smislu procedura maksimalno poštovana. Novinare je podsjetio na kronologiju događaja od prošlog četvrtka: njegova ga je služba oko 8,30 sati izvijestila da se mediji zanimaju za dokument iz DORH-a, koji je, klasificiran oznakom tajnosti, njegov Ured zaprimio u 9,50 sati.

U 9,55 sati je, kako kaže, telefonski obaviješten o zaprimanju DORH-ova zahtjeva, te je odmah telefonom rekao službenicima da tekst zahtjeva pripreme za prosljeđivanje MIP-u, što je i učinjeno u 10,10 sati. U 10,15 sati ovlastio je svoju glasnogovornicu Marinu Buntić Juričić da novinare izvijesti o zaprimanju DORH-ova zahtjeva, ali da, s obzirom na tajnost dokumenta, ne spominje za kojeg se zastupnika traži skidanje imuniteta.

Novinare je zanimao i njegov komentar na zahtjev zastupnika Dragutina Lesara da vlada hitno predloži Saboru propise kojima bi se i zastupnicima ograničila plaća budu li pritvoreni. Podsjetivši kako zakon predviđa da zastupnik gubi mandat bude li osuđen na zatvorsku kaznu dulju od šest mjeseci, Bebić je rekao da njegovo mišljenje u tom slučaju nije bitno.

"Moram osluhnuti što misle i drugi zastupnici i klubovi, ja nisam tu da namećem neka svoja mišljenja. Kada komentiram nešto, mogu to komentirati kao zastupnik u Saboru ili eventualno kao zastupnik HDZ-a, ali ne u ime Sabora jer o tome nije donio odluku", zaključio je Bebić. (hina/metro-portal)

15.12.2010. 15:27:45
Novi komentar
nužno
nužno