« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NE IZAZIVAJ ME

Bebe znaju kad njima manipuliramo i to im smeta

Istraživanja pokazuju da čak i djeca stara šest mjeseci prepoznaju naše namjere i razumiju kad nešto radimo namjerno, a kad ne

(Dreamstime)
Više o

djeca

,

bebe

,

manipulacija

,

izazivanje

Istraživanje znanstvenika sa Sveučiliša York pokazalo je da čak i bebe stare šest mjeseci znaju kad se stariji njima poigravaju i kad njima manipuliraju. Osim toga, to im izrazito smeta i to nam daju do znanja, prenosi Medical News Today.

Znanstvenici su proučavali 40 malih beba i njihove reakcije na igru u kojoj odrasla osoba s djetetom nije mogla ili nije htjela podijeliti igračku.

Djeca su sjedila u krilu svoje majke, a osoba koja ih je ''testirala'' sjedila je nasuprot njima. U polovici ispitivanja igračka djeci nije dana jer ju ispitivač nije htio dati, a u drugoj polovici je ispitivač djetetu pokušavo s djetetom podijeliti igračku, ali nije uspio.

Djeca su uočila i mirno prihvatila situaciju u kojoj ispitivač nije uspio podijeliti igračku zbog razloga koji su bili izvan njegove kontrole. No, bebe su postale uznemirene kad je bilo jasno da im osoba jednostavno ne želi dati igračku.

Voditeljica studije Heidi Marsh kaže da su u istraživanju koristili i izraze lica ispitivača kako bi prenijeli nespremnost ili nemogućnost, a to su za djecu važni znakovi kako bi mogla razumjeti ciljeve odraslih osoba.

Pokazalo se i da bebe drugačije reagiraju na nespremnost odrasle osobe da s njima podijeli igračku. Tako su devetomjesečne bebe lupale rukama, a šestomjesečne su pokazivale negativniji efekt - mrštila su se.

Znanstvenici zaključuju da ove razlike upućuju na važnost proučavanja društvenih i kognitivnih sposobnosti male djece.

14.02.2010. 16:25:11
Novi komentar
nužno
nužno