« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
NIJE DA NISU ZNALI

Bayer priznao da je GMO kontaminacija van kontrole

Jedna tiho donešena sudska presuda potvrdila je ono na što već godinama upozoravaju brojni nezavisni znanstvenici i udruge za zaštitu okoliša

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

Bayer

,

GMO

,

Bayer CropScience LP

,

GMO kontaminacija

Bayer je potvrdio kako su neke od najvećih briga onih koji već godinama upozoravaju na opasnost koju predstavlja GMO bile opravdane. Kompanija je priznala da, "unatoč velikom trudu", nije bila u stanju spriječiti širenje GMO-a u prirodu, odnosno kontaminaciju drugih organizama što je jedan od najjačih argumenata za zabranu komercijalnog uzgoja GMO-a.

Potvrda je stigla u obliku sudske presude teške 2 milijuna dolara u kojoj se navodi nemogućnost kompanije da kontrolira vlastitu tehnologiju. Federalni sud u Missouriju u studenome je odlučio kako Bayer CropScience LP mora isplatiti odštetu dvojici farmera čija su polja riže kontaminirana eksperimentalnom vrstom riže koju je kompanija ispitivala još 2006. godine. (Bayer Blamed at Trial for Crops 'Contaminated' by Modified Rice. Bloomberg News, 4th November 2009)

Ta sudska presuda potvrđuje kako je odgovornost za posljedice genetskog inženjerstva u rukama kompanija koje proizvode 'tehnologije' a nisu ih u stanju kontrolirati.

Greenpeace International izračunao je da ukupna šteta nestala zbog kontaminacije organskih proizvodima GMO-om iznosi između 741 milijun i 1,285 milijardi dolara.

Brojne udruge naglašavaju kako se ovaj sudski slučaj ne smije marginalizirati nego iskoristiti da se pokrene široko istraživanje o stvarnim učincima štete koju, kako je dokazano, nekontrolirano širenje GMO-a može nanijeti ekosustavima.Čini se kako je upravo Bayer, pionir u sudskim slučajevima ovog tipa, jedna od najodgovornijih za navedeni iznos šteta jer je u ovom i još jednom slučaju koji se privodi kraju, jasno da će morati isplatiti velike reparacije.

Kompanije poput Bayera, Monsanta, DuPonta i brojnih drugih, često 'probleme' slične ovima rješavaju nagodbama, a nisu nepoznati niti slučajevi u kojima lobiranjem i utjecanjem na institucije, ali i prijetnjama blokiraju nezavisna istraživanja GMO-u za koji do danas nije potvrđeno da je siguran, kako za ishranu ljudi, tako i životinja, a postoje snažne indikacije da bi mogao biti štetan.

Osim toga, ono što predstavlja još veću opasnost su upravo slučajevi poput navedenog iz kojih se vidi da nekontrolirano širenje GMO-a postoji, a to znači da je prijetnja od narušavanja prirodne ravnoteže svakog pogođenog ekosustava stvarna i vrlo realna, a ne preuveličana katastrofalna teorija kako ju se nerijetko pokušava prikazati kroz izviješća kompanija koje, ne kao iznimku već kao pravilo, profit stavljaju ispred znanstvene etike, morala, transparentnosti i sigurnosti krhke prirodne ravnoteže o kojoj svi ovisimo.

11.12.2009. 11:10:53
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    11.12.2009. 14:13
    i onda se ljudi čude što je sve više alergija i općenito težih bolesti, a potajno su od nas napravili pokusne kuniće :-P
  2. avatar
    11.12.2009. 14:22
    A to je tek početak jer pravi nastup stiže kroz koju promjenu generacija...
Novi komentar
nužno
nužno