« Hi-tech
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
GENIJALNO RJEŠENJE

Baterija na izdahu? Napunite je pomoću glasa

Znanstvenici su predstavili uređaj koji će omogućiti da se mobiteli pune na jednostavan način - govorom

Fotografija vijesti
Više o

struja

,

baterija

,

govor

,

punjenje mobitela

,

mobitel

,

glas

Tehnologija pretvara zvuk u elektricitet, omogučujući mobitelu da se puni tijekom razgovora, a što je veća glasnoća glasa, brže će se baterija napuniti. Izum je definitivno olakšanje za korisnike koji se mnogo služe mobitelom, a trpe frustracije zbog slabih baterija. Tehnologija bi također mogla poslužiti kao način punjenja glazbenih uređaja poput iPoda, što otvara mogućnost da ga napunite pjevajući uz vaše omiljene pjesme.

Dr. Sang-Woo Kim, sa Sveučilišta Sungkyunkwan u Seulu, objašnjava da baš kako zvučnici pretvaraju elektirčne signale u zvuk, obrnuti proces pretvaranja zvuka u izvor električne energije također je moguć. "Zvuk je stalno u svakodnevnom životu, a naše okruženje je često zanemareno kao izvor. Ovo nas je motiviralo da pokrenemo generiranje energije pretvaranjem iz zvuka govora, glazbe ili buke elektroničkih aparata."

Uređaj koristi sićušna vlakna cink oksida, koja se nalaze imeđu dvije elektrode. Prijemnik zvuka vibrira kada ga pogodi zvučni val, što uzrokuje da se sičušna vlakna skupljaju i šire. Ovo stvara električnu struju koja se može iskoristiti za punjenje baterije. Uređaj trenutno može pretvoriti zvuk od oko 100 decibela, što je ekvivalent buci prometa, u blagu električnu struju. I dok ovo nije sasvim dovoljno da se mobitel pravilno napuni, inženjeri vjeruju kako bi izmjena materijala od kojeg su načinjena vlakna mogla omogućiti veću proizvodnju energije na nižim nivoima zvuka.

09.05.2011. 15:15:00
Novi komentar
nužno
nužno