« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
Kriza

Barack Obama dobio moć nad internetom

Američka bi vlada trebala u trenutku krize imati nekakav način komunikacije što uključuje i preuzimanje interneta

Vlada će morati imati svoju komunikacijsku mrežu
Vlada će morati imati svoju komunikacijsku mrežu (Arhiva)
Više o

internet

,

Barack Obama

,

kriza

Po novoj odredbi koju je izdao američki predsjednik Barack Obama, u slučaju krize, vlada će moći preuzeti ili ugasiti bilo koju komunikacijsku mrežu, što uključuje i internet.

Odredba za 'Određivanje komunikacijskih funkcija za nacionalnu sigurnost i pripravnost za uzbunu' nalaže da bi američka vlada trebala u trenutku krize imati nekakav način komunikacije. Točnije, treba napraviti svoju infrastrukturu koju će moći u svakom trenutku koristiti, ali u slučaju da to nije dovoljno moći će preuzeti neki oblik komunikacije.

Tu moć im daje sekcija 5.2 koja kaže da vlada može raditi što god želi sa javnim mrežema sto uključuje i gašenje interneta, ali i preuzimanja privatnih oblika komunikacije. Ovo daje vladi veliku moć, za koju je pitanje hoće li biti zloupotrebljena jer kriza nije strogo definirana te je slobodna za interpretaciju.

Ovo nije prvi primjer ovakvih odredba- Zakon o komunikacijama iz 1934. godine daje pravo vladi da ugasi svaki uređaj koji emitira elektromagnetsko zračenje. To znači da, počevši od J. Edgar Hoovera, svi predsjednici su imali moć ugasiti sve mobitele, ali ipak nikad je nisu iskoristili.

Dok možda potrebe za gašenjem mobitela nije bilo, zbog sve veće učestalosti cybernapada na države i njihove službe, pitanje je hoće li se možda kriza ipak proglasiti i internet preuzeti ili ugasiti.

Na kraju, pitanje je kako će se izvesti implementacija ove odredbe i sekcije 5.2- sa preko 8000 ISP-a vladu čeka velik posao spajanja svih na ovaj ili onaj način; bilo to tako što stave fizički prekidač u Bijelu kuću ili obvežu sve ISP hostove da ih isključe pri predsjednikovoj naredbi.

11.07.2012. 22:11:47
Novi komentar
nužno
nužno