« Kultura
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
GRAFITI

Banksyjev Pooh na dražbi

Crtež prikazuje poznati lik ilustratora E.H. Sheparda noge uhvaćene u stupicu za medvjede

Djelo sa zida u Bristolu ide s cijenom od 50 tisuća dolara
Djelo sa zida u Bristolu ide s cijenom od 50 tisuća dolara (Arhiva)
Više o

Banksy

,

dražba

,

grafit

,

Winnie the Pooh

Ulična verzija poznatog lika dječjih slikovnica medvjedića Winniea Pooha britanskog crtača grafita nepoznata identiteta Banksyja mogla bi na dražbi u SAD-u postići cijenu od 50 tisuća funta, piše britanski The Telegraph.

Procjenjuje se da bi Banksyjev grafit iz 2003. na dražbi urbane umjetnosti u aukcijskoj kući Bonhams u Los Angelesu 29. listopada mogao postići cijenu od između 50 do 80 tisuća dolara.

Crtež prikazuje poznati lik ilustratora E.H. Sheparda noge uhvaćene u stupicu za medvjede - prizor koji inače ne pripada stvarnim epizodama o avanturama poznatog medvjedića, iako je poznato da su Pooh i Praščić postavljali zamku za Slonića.

Djelo potječe iz Banksyjeva rodnog grada Bristola, a bit će ponuđeno na dražbi zajedno sa slikama "Lenin on Rollerblades (Who Put the Revolution on Ice?)" (Lenjin na koturaljkama (Tko je stavio revoluciju na led)), također iz 2003., te "Precision Bombing" (Precizno raketiranje), jednim od Banksyjevih najpoznatijih i najprepoznatljivijih djela, čija se vrijednost procjenjuje na između 35 i 45 tisuća dolara.

Iako se te procjene čine visokima, i dalje su daleko niže od rekordnih 1,26 milijuna funta plaćenih za originalnu Shepardovu ilustraciju medvjedića Pooha.

Iz Bonhamsa ističu kako će dražba urbane umjetnosti koju organiziraju u Los Angelesu biti prva takve vrste. "Dovodimo je u Los Angeles jer smo zabilježili ogroman interes kalifornijskih kolekcionara", kazao je specijalist za urbanu umjetnost u Bonhamsu Gareth Williams.

11.08.2012. 15:38:00
Novi komentar
nužno
nužno