« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
NOVA POLITIKA

Banke ubrzale povlačenje novca iz srednje i istočne Europe

Inozemne su banke u prvom ovogodišnjem tromjesečju ubrzale s povlačenjem kapitala iz središnje i istočne Europe

Novac iz filijala se povlači u centrale
Novac iz filijala se povlači u centrale (DeviantArt)
Više o

EBRD

,

banke

,

istočna Europa

,

srednja Europa

,

povlačenje novca

Banke koje podnose izvješće Banci za međunarodna poravnanja (BIS) smanjile su u tom razdoblju svoje vanjske pozicije u europskim zemljama u razvoju, bez Rusije i Turske, u visini od 0,7 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). To je više nego u zadnjem tromjesečju 2012. godine, kada su njihova sredstva u tim zemljama smanjena za 0,2 posto, stoji u izvješću EBRD-a.

Mnoge banke u istočnoeuropskim zemljama u potpunom su ili većinskom vlasništvu matičnih banaka sa Zapada, koje u posljednje vrijeme smanjuju kreditne aktivnosti u nastojanju da srede svoje bilance, narušene dužničkom krizom u eurozoni. Strahuje se da će njihovo povlačenje na domaće tržište naštetiti gospodarstvima europskih država u razvoju.

Istraživanje je pokazalo značajno kumulativno smanjivanje sredstava u proteklim tromjesečjima, koje je dosezalo u prosjeku i 5,5 posto BDP-a od sredine 2011. godine. Najveće povlačenje sredstava zbilo se u Mađarskoj, koje je dosegnulo 23 posto BDP-a, a zatim u Sloveniji, 17 posto.

Taj proces nastavio se i u prva tri mjeseca ove godine u zemljama kao što su Hrvatska, Latvija, Litva, Rumunjska i Ukrajina, priopćio je EBRD.

31.07.2013. 12:35:00
Novi komentar
nužno
nužno