« Ekosfera
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
STVARNO?

Bambus nije bolji od plastike?!

Ako sadržaj zagrijavate u mikrovalnoj te tvari mogu prijeći u hranu, po istraživanju njemačkog Instituta za procjenu rizika

Možda nije najbolje rješenje...
Možda nije najbolje rješenje... (Arhiva)
Više o

bambus

,

plastika

Mnoge posude od bambusa sadrže melaminske smole (MFH), plastiku koja nije biorazgradiva i može biti štetna za zdravlje.

Kada se posuđe od bambusa proizvodi od fino samljevenih vlakana, plastiku se koristi kao vezivo koje im daje oblik.

MFH sam po sebi nije problem, ako posudu koristite za hladnije stvari. Ali ako ih izložite temperaturama od preko 70 stupnjeva Celzijevih, postoji rizik da štetne tvari prijeđu u hranu, poput svježe kave ili recimo juhe.

Ako sadržaj zagrijavate u mikrovalnoj te tvari mogu prijeći u hranu, po istraživanju njemačkog Instituta za procjenu rizika.

Formaldehid može iritirati vaše oči, kožu i respiratorni sustav i može biti kancerogen. Melamin bi mogao biti odgovoran za bolesti mjehura i bubrega.

Stoga koristite alternativne materijale za nošenje kave, čaja i druge vruće hrane, preporuča institut.

Ako niste sigurni možete li ih koristiti u mikrovalnoj, provjerite na proizvodu, trebao bi imati simbol koji označava maksimalnu temperaturu kojoj materijal može biti izložen.

Inače koristite samo proizvode od čistog bambusa. Struktura takvih zdjela, daski za rezanje namirnica ili tanjura slična je onima od drveta, poručila je njemačka organizacija za zaštitu potrošača Stiftung Warentest.

Treba imati na umu da proizvođači ne moraju navesti na proizvodu sadrže li oni mljevena vlakna i melanimske smole.

Ako želite biti sigurni, postoji puno drugih ekoloških alternativa za bambus. Čaše od nehrđajućeg čelika i porculana ili posude za ručak od stakla sada su prilično popularni.

15.08.2022. 16:01:00
Novi komentar
nužno
nužno