« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
PROBLEMI

Balkan se plaši novog vala izbjeglica

Balkanska ruta je zatvorena, izbjeglice mogu proći samo uz pomoć krijumčarskih bandi. Zemlje duž te rute se plaše novog vala izbjeglica ako Turska raskine sporazum s EU-om

Hoće li se aktivirati balkanska ruta?
Hoće li se aktivirati balkanska ruta? (Arhiva)
Više o

balkanska ruta

,

izbjeglice

Otkako su zemlje Balkanske rute formalno zatvorile granice za izbjeglice, gotovo da više nema prolaza za one koji bježe od rata i bijede. Pa ipak, neki od njih i dalje ustraju u parku preko puta autobusne postaje u Beogradu. Tu leže, jedu i spavaju. Imaju i jednu česmu s vodom, tako da se mogu oprati. Prema službenim podacima, u Srbiji se trenutno nalazi 3.000 izbjeglica i njihov broj u posljednje vrijeme nije povećan. Vlada u Srbiji uvela je pojačane kontrole granica s Makedonijom i Bugarskom.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović kaže: "Trend je pozitivan. Činjenica da vojska i policija štite granice je dovela do toga da se smanjio broj izbjeglica koje pokušavaju ilegalno prijeći granicu. Kada izbjeglice vide da su na granicama naše snage sigurnosti, najčešće se vraćaju i odustaju od ilegalnog prelaska."

„Puki cinizam"

Svi se međutim ne daju zaplašiti. Neki ipak pokušavaju prijeći na drugu stranu uz pomoć krijumčara ljudi. Ako migrantima i uspije dolazak u jednu od zemalja Balkanske rute, onda najčešće ostaju u njoj jer ne mogu ni nazad ni naprijed. Ili ih vlasti i policija te zemlje uhvate i vraćaju preko granice.

Oni koji su se uspjeli dokopati Mađarske moraju računati da će biti vraćeni u Srbiju. A onda opet moraju čekati - na ničijoj zemlji. Mađarska pušta dnevno 15 izbjeglica kroz takozvanu tranzitnu zonu, ali ne više od 15. Srbijanski povjerenik za izbjeglice i migracije Vladimir Cucić ne može shvatiti takvo ponašanje: "Ili pustite izbjeglice da prolaze ili potpuno zatvorite granice. Izabrati 15 izbjeglica dnevno da prođu je puki cinizam, posebno ako znate da ti ljudi ni u kojem slučaju ne žele ostati u Mađarskoj."

Mađarska s najstrožim graničnim režimom

Granični režim u Mađarskoj je sigurno najoštriji na području cijele Balkanske rute. Ograde, bilo betonske bilo žičane, podsjećaju na pokušaje zemalja duž Balkanske rute da se ograde od priljeva izbjeglica. Između Slovenije i Hrvatske i dalje postoji dvostruka ograda s bodljikavom žicom. Svakodnevni granični promet na prijelazu Brežice je otvoren. Ali ograda koju su podigli Slovenci ostaje, kaže zamjenica gradonačelnika Irena Rudman.

"Točno je da nas bodljikava žica podsjeća na krizu prije godinu dana. Imamo i Centar za prihvat izbjeglica, koji je sada prazan. Vlada u Ljubljani ostaje pri tome da zadržimo ovaj centar do daljnjeg."

U Sloveniji se pribojavaju da Turska jednostrano ne raskine sporazum o izbjeglicama, sklopljen s Europskom unijom, što bi izazvalo novi val izbjeglica. Ovaj put Slovenija želi biti pripremljena za izbjeglice. Kaotične scene, kakve su se tamo događale prije godinu i više, kada su izbjeglice noćile i čekale na poljanama u blatu, više se, kažu u Sloveniji, ne bi smjele ponoviti.

 

Piše: Leon Stebe/DW
06.08.2016. 10:21:00
Novi komentar
nužno
nužno