« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
mikrosvijet

Bakterije za nas stvaraju struju i pitku vodu

U nizu neobičnih suvremenih otkrića vezanih za energiju i zdravlje i bakterije su pronašle svoje mjesto.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

bakterije

,

pitka voda

,

alternativni izvori energije

Nova istraživanja znanstvenika pri sveučilištima Penn State i Tsinghua navodno pokazuju da se bakterije mogu iskoristiti za pretvaranje onečišćene slane vode u električnu struju i pitku vodu.

Istraživanje pruža nov pogled na mikrobne gorive stanice koje su se i prije koristile za proizvodnju struje ili su se spremale u vidu hidrogena i metana u plinovitom stanju. Naime, one pretvaraju kemijsku energiju u električnu.

Bruce Logan, znanstvenik pri Penn State sveučilištu, kaže da se ideja temelji na pretvaranju organskog otpada u izvor energije. U ovom najnovijem istraživanju otkrilo se da je moguće desalinizirati vodu modificirajući elektricitet koji proizvode bakterije.

Istraživači uzimaju u čašu vodu iz jezera ili bilo kojeg drugog prirodnog izvora. Među milijunima mikroba u tom uzorku, neke od bakterija će prirodnim putem proizvoditi elektrone i protone unutar svojih stanica i izbaciti ih van sebe.

Ostale bakterije zatim pokupe te slobodne elektrone i protone te ih koriste kao gorivo za proizvodnju hidrogena, metana i drugih kemikalija koje mogu poslužiti kao izvor energije.

Važno je napomenuti da znanstvenici još nisu identificirali tu specifičnu vrstu bakterija, ali se na tome radi intenzivno.

25.08.2009. 17:22:15
Novi komentar
nužno
nužno