« Film
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
NAJAVE

Bacači sjenki - Pametniji grad 02

Nakon filma predviđeno je predavanje i razgovor o filmu koji su dio projekta filmskog i medijskog opismenjavanja CinED 2.0. Razgovor i predavanje moderira i drži Boris Bakal

José Luis Guerín
José Luis Guerín (Arhiva)
Više o

Bacači sjenki

,

najave

,

Pametniji grad 02

Ovogodišnji program "Pametniji grad 02", program promišljanja resursnosti grada te grada kao složenog prostora dijeljenja, razmjene i zajedništva, završavamo s projekcijom izuzetnog španjolskog filma "Radovi u tijeku" redatelja José Luis Guerína.

José Luis Guerín je prilično poznat kod nas u užim filmskim krugovima, a njegovi eksperimentalni, dokumentarni i igrani filmovi prikazani su na festivalima i manifestacijama diljem Republike Hrvatske (Filmske mutacije, Art kino Croatia, Kino Europa, KIC, Human Rights Film Festival i drugi).

Njegovi filmovi "Gost", "Muškarci na gotovs", "U Sylvijinom gradu" "Sjećanja na jutro" i ostali oduševili su i inspirirali mnoge domaće filmoljubce, a ovaj film koji je u KIC-u prikazan samo jednom davne 2006. ovjenčan je brojnim nagradama (specijalna nagrada žirija u San Sebastijanu, najbolji film po mišljenju kritičara Nacionalnog španjolskog radija - "Sant Jordi", nagrada Goya za najbolji španjolski dokumentarac, itd) i nominacijama za prestižne nagrade poput one za europskog Oskara 2002.

Ovaj film je europska mreža za medijsko i filmsko opismenjavanje CinED odabrala kao jedan od onih europskih remekdjela koji u sebi sadrži potencijal da svojom složenošću i briljantnim tretiranjem medija bude uzor i poticaj mladima diljem starog kontinenta. Mi smo ga izabrali i zbog njegove dodane ljudske i društvene vrijednosti jer pokazuje kako gradnja samo jedne zgrade u kvartu mijenja sve: sve odnose, sve hijerarhije, sve statuse. Te kako takva promjena može imati utjecaja na grad u cjelini, poput neke negativne (ili u nekom drugom primjeru - pozitivne) urbane homeopatije.

Nakon filma predviđeno je predavanje i razgovor o filmu koji su dio projekta filmskog i medijskog opismenjavanja CinED 2.0. Razgovor i predavanje moderira i drži Boris Bakal.

Za publiku od 13 godina na više. Preporučeno za mlade.

Ulaz na film i predavanje je besplatan. Dozvoljeno za do 60 posjetitelja.

 

Sinopsis filma:

U karakterističnoj radničkoj četvrti Barcelone, pod izlikom ali i prijetnjom renovacije, gradi se stambeni blok a filmska ekipa provodi godinu i pol prateći ovaj proces od samog početka. "Radovi u tijeku" se, osim na praktikalije podizanja zgrade fokusiraju i na utjecaj koji projekt ima na one koji žive u susjedstvu, uključujući tinejdžerski par koji skvotira obližnju zgradu, ilegalnog stranca koji traži posao za sebe i svog sina te djevojku iz susjedstva koja se zaljubljuje u jednog od građevinskih radnika.

 

"Pametniji grad" je višegodišnji projekt, inicijativa i javni događaj (konferencija, radionica, filmske projekcije, izložbe) u produkciji i organizaciji Bacača Sjenki te pridruženih partnera (Urania, Kinoteka, DAZ, FRU, Oris - kuća arhitektrue, Supervizuelna, Greta Galerija, Projekt Zidne Novine i dr) čiji je cilj da participativnom i skupnom energijom zajedništva i razmjene istraži različite mogućnosti resursnosti grada te usporedi i suprotstavi mišljenja o tome što danas, u situaciji posvemašnjeg osiromašenja, medijske zasićenosti i nepostojanja društvenog planiranja, možemo učiniti da grad, po definiciji prostor zajedništva i razmjene, učinimo pametnijim, ljepšim za život, korisnijim za sve građane.

 

Ova projekcija u okviru ovogodišnjeg programa Pametniji grad 02 dio je europskog projekta CinEd 2.0 koji je sufinanciran iz programa Kreativna Europa /MEDIA Europske unije

05.12.2020. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno