« Ekosfera
objavljeno prije 5 godina
NAPOKON?

Australija ulaže milijune u spas koala

Studije pokazuju da je u posljednjih 15 do 20 godina broj koala u Novom Južnom Walesu pao za 26 posto

Napokon akcija!
Napokon akcija! (Arhiva)
Više o

Austrija

,

koala

Australska savezna država Novi Južni Wales objavila je da će uložiti 45 milijuna australskih dolara (210 milijuna kuna) kako bi se povećala populacija koala koja je u Australiji u rapidnom padu.

Po procjenama australskih vlasti, u diviljni danas živi oko 43.000 koala, a prije doseljavanja Europljana na kontinent 1788. bilo ih je deset milijuna.

"Koale su nacionalno blago", rekla je premijerka NJW-a Gladys Berejiklian. "Bila bi neizreciva sramota da im ne osiguramo budućnost", naglasila je.

Gubitak staništa, napadi pasa, udari automobila, klimatske promjene i bolesti uzele su danak kada je posrijedi jedna od najprepoznatljivijih australskih životinja.

Studije pokazuju da je u posljednjih 15 do 20 godina broj koala u Novom Južnom Walesu pao za 26 posto. U toj državi simpatični krznati tobolčari "ranjiva" su kategorija, a u ostatku Australije gotovo da ih više i nema.

Vlada NJW-a odvojit će tisuće hektara državnog zemljišta kako bi sačuvala njihovo prirodno stanište.

Novac će se koristiti i za borbu protiv bolesti koje napadaju koale, poglavito klamidiju koja im uzrokuje neplodnost, sljepoću i smrt.

Uspostavit će se i posebna telefonska linija gdje će ljudi moći dojaviti ako opaze ozlijeđenu ili koalu u neprilici.

03.06.2018. 17:14:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    fiki8
    13.06.2018. 15:47
    Divne koale :)
Novi komentar
nužno
nužno