« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
ZANIMLJIVO

Australci i plus size modeli

Članak u listu Sydney's Daily Telegraph kritizira korištenje pretilih modela kao 'neodgovorno', dok zdravstveni stručnjaci kažu da takvi modeli promoviraju opasnu poruku za zdravlje

Plus size modeli - da ili ne?
Plus size modeli - da ili ne? (TLC)
Više o

manekenke

,

modeli

,

plus size

Pitanje glorificiraju li plus size modeli pretilost i nezdrav način života zaokupilo je pažnju javnosti u Australiji, nakon što su se modeli s evidentnim viškom kilograma pojavili na pisti u kupaćim kostimima, piše BBC.

Članak u listu Sydney's Daily Telegraph kritizira korištenje pretilih modela kao 'neodgovorno', dok zdravstveni stručnjaci kažu da takvi modeli promoviraju opasnu poruku za zdravlje. Ima i onih koji čvrsto zastupaju mišljenje da modeli moraju predstavljati sve tjelesne veličine.

Raspravu je pokrenula kolumnistica Soraiya Fuda koja je napisala: Ako modna industrija ispravno odlučuje da neće koristiti modele koji se izgladnjuju do kosti i kože onda ne bi trebala promovirati ni  nezdrave tjelesne obline. Urednik Sports Illustrateda u kojem su se modeli pojavili smatra da je list poslao vrlo pozitivnu poruku da ljepota ne znači da svi moraju biti isti. Zdravstveni stručnjaci također su se uključili u raspravu.

Doktor Brad Frankum, predsjednik Australske liječničke udruge u Novom Južnom Walesu smatra da bi se trebalo pobuniti i protiv pretilih modela, kao što se javnost zgraža nad onima koji imaju nezdravo malo kilograma ili su anoreksični. Kada bi se netko pojavio na pisti pušeći cigaretu došlo bi do pobune jer bi to slalo nezdravu poruku, rekao je Frankum za BBC. Slično tome, ako šaljemo osobe s prekomjernom težinom ili pretile da nose revije, to na neki način znači da slavimo debljinu. Mislim da je to opasno jer svi znamo da se radi o stanju opasnom za zdravlje.

Profesor John Dixon, stručnjak za klinička istraživanja na Baker IDI Institutu za srce i dijabetes suprotnog je stava i kaže da modeli trebaju predstavljati sve ljude u društvu. Budući da je u našoj zajednici normalno biti prekomjerne težine - 28 posto Australaca je pretilo - zaista je uvredljivo da pretili ne smiju biti na modnoj pisti, kaže on. Svi mogu, smatra profesor Dixon, na modnoj pisti izgledati dobro, te naglašava da je stigma povezana s debelim ljudima tako snažna da bi se svi morali diviti onima koji se usude osjećati dobro, izgledati dobro i dobro se odijevati.

Model Stefania Ferrario smatra da modna industrija ne bi smjela promovirati ekstreme. Kaže da se zalaže za različitost modela, da budu svih veličina i oblika, ali da je neodgovorno da oni koji pripadaju nezdravim kategorijama budu na pisti.

06.08.2017. 18:24:00
Novi komentar
nužno
nužno