« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
POTPISAN UGOVOR

Atlantska plovidba dobila posao za gradnju dva broda

Ugovoreno je da će te dvije novogradnje biti brodovi blizanci motornih brodova "Miho Pracat" i "Zagreb"

(Davor Žunić/CROPIX)
Više o

Atlantska plovidba

,

brodogradilišta

,

hrvatska brodogradnja

,

Miho Pracat

,

Jiangsu Eastern Heavy Industry

Atlantska plovidba potpisala je danas ugovor o gradnji dva broda s kineskim brodogradilištem Jiangsu Eastern Heavy Industry, objavila je Atlantska putem Zagrebačke burze.

Riječ je o panamax brodovima, nosivosti 79.800 tona, s dvostrukom oplatom koji će biti osposobljeni za plovidbu zaleđenim morima.

Ugovoreno je da će te dvije novogradnje biti brodovi blizanci motornih brodova "Miho Pracat" i "Zagreb" koji su već izgrađeni u istom brodogradilištu i trenutno plove u floti Atlantske plovidbe, navodi se u priopćenju.

Nakon potpisa ugovora očekuje se da će se u kraćem vremenu i sa strane Atlantske plovidbe i brodogradilišta Jiangsu Eastern Heavy Industry obaviti i ostale ugovorene predradnje kako bi potpisani ugovori stupili na snagu, navodi se u priopćenju. Atlantska plovidba je još sredinom siječnja ove godine objavila da je s kineskim brodogradilištem potpisala pismo namjere za gradnju dva broda.

U tom su priopćenju iz Atlantske podsjetili kako su, pored već sagrađenih brodova "Zagreb" i "Miho Pracat" s brodogradilištem Jiangsu Eastern Heavy Industry u proljeće 2008. godine sklopila ugovore o gradnji četiri broda istih karakteristika, od kojih su dva, bez ikakvih ugovornih kazni, otkazana početkom 2009. godine zbog nastupanja svjetske krize.

Protekom vremena i na temelju praćenja tržišta odlučeno je ponovno stupiti u vezu s istim brodogradilištem i pokušati ponovno dogovoriti gradnju dva nova broda, što je rezultiralo potpisivanjem pisma namjere i to po po znatno povoljnijoj cijeni nego što je to bio slučaj s dva otkazana broda, izvijestili su iz Atlantske plovidbe sredinom siječnja. (hina/metro-portal)

24.03.2010. 14:59:54
Novi komentar
nužno
nužno