« Ostali sportovi
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
danski znanstvenik tvrdi:

Lance Armstrong se dopingira

Biciklistička legenda, čovjek koji je sedam puta zaredom osvojio zahtijevnu biciklističku utrku Tour de France, optužen je za dopingiranje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Lance Armstrong

,

doping

,

Jakob Morkebjerg

,

Tour de France

Teške optužbe su pale ovih dana na račun sedmerostrukog pobjednika biciklističkog Tour de Francea Lancea Armstronga, i to od jednog od vodećih danskih stručnjaka za krvni doping Jakoba Morkebjerga.

Proučivši Armstrongove krvne uzorke s ovogodišnjeg Toura Morkebjerg je izjavio da vrijednosti koje je dobio pokazuju nepravilnosti u odnosu na očekivano.

 „Vrijednosti njegova hematokrita i hemoglobina su uglavnom bile jednake tijekom prvog i posljednjeg dana Toura, a to je jako neobično. Još je neobičnije da se vrijednost hematokrita povećala sredinom Toura. Ono što nam je poznato iz naših istraživanja je da bi se te vrijednosti trebale smanjivati tijekom napornog rada, kao što je nastup na Tour de Franceu. Ali, na Armstrongove vrijednosti to nije utjecalo" izjavio je Morkebjerg, koji piše doktorat na temu dopinga.

„ Jedan od razloga za takve vrijednosti mogla bi biti transfuzija krvi. Ne kažem da je Armstrong to napravio, ali to je jedno od mogućih objašnjenja."

Danski stručnjak je dodao i kako su Teksašaninove vrijednosti izmjerene  tijekom Gira de Italia bile sasvim normalne.

Jedini odgovor ovog biciklističkog diva koji je plasirao putem internetske stranice Twitter bio je: „Kako se na danskom kaže SSDD?"

Ono što je Armstrong ciljao u akronimu SSDD odnosi se na izraz „Same shit, different day", odnosno „Isto sr..., drugi dan", čime je sedmerostruki prvak Tour de Francea očito aludirao na stalne optužbe za doping s kojima se suočava tijekom gotovo čitave karijere.

04.09.2009. 17:25:56
Novi komentar
nužno
nužno