« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
NAPETO

Armenija prijeti da će priznati Nagorno Karabah

U plinom bogatoj regiji frcaju iskre dok Azerbajdžan spominje i vojnu akciju za povratak odmetnute pokrajine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Armenija

,

Azerbajdžan

,

Nagorno Karabah

Armenija je u ponedjeljak objavila da bi mogla priznati neovisnost odmetnute pokrajine Nagorno Karabaha ako Azerbajdžan ostvari prijetnje da će vojnom akcijom povratiti pod svoju vlast to planinsko područje.

Napetosti oko te pokrajine nastanjene Armencima, koja se 90-tih godina 20. stoljeća otcijepila od muslimanskog Azerbajdžana uz pomoć kršćanske Armenije, rastu dok Armenija pokušava otopliti odnose s azerbajdžanskim saveznikom Turskom, što pak ljuti naftom bogati Azerbajdžan.

Armenski predsjednik Serž Sarksijan i azerbajdžanski kolega Ilham Alijev razgovarali su u nedjelju na pobunjeničkom teritoriju u središtu južnog Kavkaza, strateškom raskrižju putova između Istoka i Zapada i ključnom tranzitnom rutom za prijevoz nafte i plina prema Europi.

U izjavi od nedjelje, Alijev je upozorio da se strpljenje Azerbajdžana bliži kraju i da će, bez nekih brzih pomaka, azerbajdžanski vojnici silom preuzeti kontrolu nad Nagorno Karabahom.

Sarksijanov glasnogovornik u priopćenju navodi: "Podsjećamo da Armenija dosad nije priznala neovisnost Nagorno Karabaha iz jednog jedinog razloga - kako to ne bi bila prepreka miroljubivim pregovorima".

"Ako pregovori propadnu i počne vojna akcija, ništa ne stoji na putu armenskom priznanju neovisnosti Nagorno Karabaha", dodaje glasnogovornik. (hina/metro-portal)

23.11.2009. 20:09:38
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ljetovanje u Hrvatskoj
    15.01.2010. 00:59
    zar se ne kaže Azerbejdžan a ne Azerbajdžan?
Novi komentar
nužno
nužno