« Glazba
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
KRALJICA SOULA

Aretha Franklin slavi 70. rođendan

Pjevala je Billu Clintonu i Baracku Obami, a njen nevjerojatan glas još uvijek traje

Kraljica soula ima 70 godina
Kraljica soula ima 70 godina (Arhiva)
Više o

rođendan

,

Aretha Franklin

,

kraljica soula

Aretha Franklin je rođena u Tenesseeju, u jednoj drvenoj kući koja je imala samo dvije sobe. Njezini roditelji su se nešto kasnije presilili u manje mjesto u blizini Detroita i ubrzo se rastali tako da je Aretha odrasla kod svoje bake. Pjevala je u crkvenom zboru i nešto kasnije i na manjim pozornicama. Odmah je privukla pažnju tadašnjih glazbenih izdavačkih kuća tako da je već u mladosti dobro prodavala svoje pjesme. Imala je samo 23 godine kada je nastupila u jednom televizijskom show programu i kada je i službeno nazvana „Queen of Soul" - „kraljicom soula".

Pjesma pod imenom „Respeckt" nije bila nova, ali način na koji ju je 1967. godine otpjevala Aretha Franklin bio je poticaj za milijune ljudi crne boje kože u Americi koji su, zbog njihovog stoljetnog ugnjetavanja, prosvjedovali i tražili „Poštovanje" te ista prava koja su imali i ostali. „Ja i većina crnaca u Sjedinjenim Američkim Državama", kazala je svojedobno Aretha, „gledali smo se tada u ogledalo. Ne da bi smo se kao i ranije sramili, nego da bi smo sami sebe počeli poštivati, onakvi kakvi smo".

'Ruža je i dalje ruža'

Aretha Franklin je već tada bila „Queen of Soul" i mogla je pjevati što je i kako željela. I to ne samo na pozornicama i u studiju, nego i na prosvjednim manifestacijama. Pjevala je na demonstracijama crnaca za njihova građanska prava na kojima je bio i prijatelj njezinog oca Martin Luther King. Kada se u sedamdesetim godina pojavila nova vrsta glazbe- disco, za Arethu Franklin su nastupila nešto mirnija vremena. Glavna „crna diva" je tada postala Donna Summer. Aretha se ponovno na scenu vratila tijekom osamdesetih, s albumom pod naslovom„A Rose is Still a Rose" - „Ruža je i dalje ruža" i njime ponovno postala legendom. Inače, pjevala je i s mnogim velikanima glazbe poput Annie Lennox, Eltona Johna, Georgea Michaela i Puff Daddyja.

Ušla je u povijest glazbe

Aretha Franklin je pjevala na inauguraciji predsjednika Billa Clintona 1993. kao i na onoj Baracka Obame 2009. godine. Prije 25 godina dobila je kao prva žena svoje mjesto u muzeju Rock and Roll Hall of Fame u Clevelandu u Ohiou. Bez obzira na godine, Aretha Franklin želi i dalje nastupati iako je u posljednje vrijeme zabrinula svoje obožavatelje, jer je više puta bila u bolnici, tako da nije sudjelovala ni na komemoraciji nedavno preminule Whitney Houston. No, hrabrost i optimizam nije izgubila. Nedavno je primjerice u razgovoru za jedan magazin na pitanje tko je ljubav njezinog života, odgovorila: „Ljubav mog života? Ja sam još uvijek previše mlada da bih Vam na to pitanje mogla odgovoriti."

Arhivska snimka stara više od četrdeset godina pokazuje snagu pjesme "Respect":

Piše: Senad Tanović/DW
25.03.2012. 14:40:00
Novi komentar
nužno
nužno