« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
STVARNO?

Arbitražni sud želi što prije saslušati obje strane

Stalni arbitražni sud želi što prije saslušati i Hrvatsku i Sloveniju u vezi s hrvatskim zahtjevom da postupak arbitraže sa Slovenijom bude odmah obustavljen

Što će biti
Što će biti (Arhiva)
Više o

arbitražni sud

,

Savudrijska vala

U vezi s hrvatskim pismom od 24. srpnja u kojem Zagreb kaže kako je cijeli proces kontaminiran i traži od suda da obustavi postupak, 'sud će što prije saslušati strane. Datum za to bit će određen idućih dana', kaže se u priopćenju suda sa sjedištem u Haagu.

Hrvatsku i Sloveniju sud poziva da se 'dotad suzdrže od postupaka ili izjava koje bi mogle intenzivirati spor ili ugroziti rad arbitražnog suda'.

Slovenija je u utorak imenovala Ronnyja Abrahama za novoga suca u Arbitražnome sudu, pošto je prethodni podnio ostavku kad je uhvaćen u nedopuštenim telefonskim razgovorima o arbitraži sa slovenskom diplomatkinjom, a zbog čega je Hrvatska dovela u pitanje i cijeli arbitražni postupak.

Skandal je izbio nakon otkrića da su se slovenski predstavnik u Stalnom arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. I Sekolec i Drenik u međuvremenu su odstupili.

Hrvatski sabor u srijedu odlučuje o istupanju Hrvatske iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom. Na izvanrednoj sjednici sazvanoj na vladin zahtjev raspravljat će o novonastalim okolnostima vezanim uz provedbu Sporazuma o arbitraži između vlada Hrvatske i Slovenije.

Hrvatske parlamentarne stranke jedinstvene su u stavu da Hrvatska mora izaći iz arbitraže. Potvrdilo se to u ponedjeljak nakon sastanka premijera Zorana Milanovića s predstavnicima parlamentarnih klubova.

29.07.2015. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno