« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
AUTO APP

Aplikacije za automobile učinit će vožnju istinski osobnim iskustvom

GALERIJA: Danas se automobilska industrija sve više okreće tehnološkim inovacijama i aplikacijama koje vožnju pretvaraju u potpuno osobno iskustvo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (MWN)

Voljeli ga ili ne, Appleov iPhone je zauvijek promijenio način na koji ljudi koriste mobilne telefone. Danas za sve postoji aplikacija u sklopu iPhonea - od unajmljivanja automobila do pronalaska sljedeće benzinske postaje. Ali sad su i proizvođači automobila počeli sa stvaranjem aplikacija specifičnih za svaki pojedini model.

Donedavno njihov utjecaj na motorna vozila bio je minimalan. Različite automobilske tvrtke požurile su s izbacivanjem aplikacija koje promoviraju njihov brand ili pojedine modele, najčešće u obliku igrica, a sad brojni proizvođači nude priključne sustave koji omogućavaju korištenje iPhonea u automobilu, bilo da se sluša glazba ili obavljaju telefonski pozivi, sve kroz automobilski audio sustav.

Međutim, Daimlerov brand gradskog automobila „smart" sada je povećao važnost uloge iPhonea zahvaljujući proizvodnji aplikacija integriranih u sam automobil koje u biti predstavljaju multimedijsko putno računalo optimizirano za „smart fortwo" čime se unaprijedio već postojeći info-zabavni sustav. Preko spomenutog sustava korisnici će moći priključiti svoj iPhone na ploču, pokrenuti aplikacije i obavljati hands-free pozive, puštati glazbu, slušati internetske radio postaje pa čak se služiti i integriranim GPS sustavom.

>> Microsoft i Ford zajedno stvaraju električni automobil

Obzirom da su slova, tipke i ikone velikog formata, sustav je lagan za korištenje, olakšano je i čitanje, a time je povećana i sigurnost korištenja tijekom vožnje. Postoji i opcija automatskog označavanja parkirnog mjesta na kojem ste ostavili vozilo koje vam se prikazuje na zaslonu aparata, tako da nema šanse da ne zante gdje ste se parkirali. U slučaju da va se automobil pokvari, GPS sustav šalje koordinate nadležnim službama za pomoć na cesti. Ali to je samo početak. Buduće nadogradnje će nesumnjivo značiti uvođenje novih mogućnosti i personalizacijskih opcija.

>> Jesu li današnji automobili previše 'sigurni'?

Daimler navodno radi i na kameri koja registrira ograničenje brzine koje je navedeno na prometnim znakovima te vas upozorava ako ne vozite prema njima. Automobilska industrija će zasigurno pomno promatrati razvoj novog sustava koji je vjerojatno prvi od mnogih nadolazećih. Prednosti od kojih tvrtke mogu profitirati leže u tome da uz dodavanje spomenutog tehnološkog sustava svojem brandu i modelima mogu povećati njihovu vrijednost, ostati u bližem kontaktu s klijentima, ubirati plodove Appleovog pozitivnog imidža. No možda je najvažnije to što će moći svoju integriranu tehnologiju stalno držati u okvirima najnovijih trendova. U ne tako dalekoj budućnosti lako je moguće da bi slični moblini sustavi mogli zamijeniti postojeće instrumente u vozilima kako klijenti i korisnici dobivaju sve više prilika da vožnju svojim automobilom učine zaista osobnom.

Top 3 aplikacije za automobil

Carticipate

Besplatna društvena mreža koja spaja sve putnike i omogućuje im da potroše manje goriva i reduciraju štetne emisije tako što dijele automobile.

TripAlyzer

Aplikacija za iPhone koja mjeri gotovo sve - od iskoristivosti goriva do prosječne brzine. Kosisnicima su na raspolaganju sve informacije vezane za automobil, a preko GPS sustava u iPhoneu moguće je analizirati vozačke navike i izračunati kako najučinkovitije iskoristiti gorivo

SmartStart

Sustav daljinskog paljena automobila koji radi gotovo na bilo kojem novijem modelu. Aplikacija omogućuje otključavanje i otvaranje automobila, njegovo paljenje, uključivanje grijanja, otvaranje prtljažnika, sviranje sirenom u uključivanje alarma.

Piše: Ryan Borroff/Metro World News
14.07.2010. 10:00:00
Novi komentar
nužno
nužno