« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
odlazak predsjednika

Anto Đapić se uz ustaški pozdrav oprostio od HSP-a

Trenutno prvi čovjek Hrvatske stranke prava završio obraćanje stranačkim kolegama riječima "Za dom spremni"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Anto Đapić

,

oproštaj Ante Đapića

,

predsjednik HSP-a

,

smjena u HSP-u

"Neću se kandidirati za predsjednika HSP-a, jer smatram da je vrijeme za nove ljude", poručio je s govornice predsjednik HSP-a Anto Đapić i izazvao gromoglasni pljesak stranačkih kolega da bi svoje obraćanje nazočnima na izvještajnoj konvenciji HSP-a završio ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

Đapić je osim tih riječi i djela pred 744 "pravaša" dao i obećanje kako će podijeliti svoje znanje i iskustvo s nasljednikom "ako ga budu trebali". Što se tiče ostatka predsjedničkog mandata, odnosno preostalih 60 dana mandata, Đapić je najavio da će upravljati čvrsto i odgovorno. 

Osvrćući se na pokušaj bivših i suspendiranih članova stranke  da ga smjene, Đapić je rekao da se radi o "buri u čaši vode", kao i da je "nedopustivo je da neki bez realne snage u stranci svoje pozicije nastoje osigurati preko medija, nanoseći štetu HSP-u", prenosi Novi list.

Posebno pažnju poklonio je Ruži Tomašić za koju je rekao da je "treći put dozvolila da bude manipulirana od ljudi treće lige", te da Tomašić zasigurno neće dobiti potporu matične dubrovačko-neretvanske organizacije da se kandidira za predsjednicu.

Đapić je oba zasad poznata kandidata, Danijela Srba i Tomislava Vlajnića nazvao "kvalitetnim izborom". Ipak, nije istaknuo niti jednoga od njih dvojice. Đapić je najavio da će HSP do kraja rujna odlučiti o kandidatu za predsjednika države iz HSP-a.

05.09.2009. 20:59:27
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  Hrvat/ica
  14.10.2009. 23:28
  Za dom spremni nije ustaski pozdrav,to samo govori koliko su vasi novinari upuceni u povijesne cinjenice da pozdrav za dom spremni seze jos u doba bana jelacica i bio je cisto vojnicki pozdrav a proanalizirajte malo ovu rijec majku vam komunisticku pa sta ima lose u tome ZA DOM SPREMNI! jer se tu poziva na klanje i ubijanje nevinih civila seljaci jedni drugi put malo prostudirajte
 2. avatar
  15.10.2009. 13:12
  OK, 'rvat'ce... Istinu zboriš kada qua da se taj pozdrav koristi od davno prije NDH. Ali ono što 'rvati kao ti uvijek odbijaju je postaviti stvari u realni povijesni kontekst. Dakle činjenice tko je i zašto prisvojio određeni uzorak ponašanja i kako ga je koristio. Primjera kako se 'povijest ponavlja' i koristi u manipulativne svrhe ima nebrojeno mnogo. Davni starčevičevski ideal, pretočen u 'za dom spremni', izrabljen je u doba NDH jer je bio vrlo praktičan za tadašnju političku sliku. Ali to ne mijenja činjenicu da je najviše korišten od strane režima čiji je osnovni politički temelj bio zločinački. Evo, kad smo već kod desničarenja, nacistički pozdrav (onaj kukuruzomjerski) je puno stariji od gospodina Adolfa, on ga je samo preuzeo kako bi dodao fin štih svojem megalomanskom spektaklu, ali ja primjerice nisam vidio da se neonacisti, kao neki 'rvati, pravdaju da je to 'starorimski pozdrav'. Oni su barem otvoreni u svojoj poremećenosti i kao takvi, za razliku od nekih 'rvat'na, ne propadaju u malograđansko licemjerje kakvo si ti ovdje iskazala (iako ih to naravno ni na koji način ne opravdava). Ako želiš nastaviti diskusiju predlažem ti, iako mi se čini da time uludo trošim riječi, da se upoznaš s činjenicama, povežeš ih i onda se uzdigneš iznad politike parola kojima si tako očito izmanipulirana.
  Imaš pozdrav od 'rvata :)
Novi komentar
nužno
nužno