« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
KARLOVAC

Antifašisti fotografili fašističke znakove po gradu i poslali ih institucijama

Isključivost vodi nesnošljivosti te je zato "prihvatljiva samo nulta tolerancija prema ustaštvu i neonacizmu"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Emerik Pisl/Cropix)
Više o

Većeslav Holjevac

,

Karlovac

,

uništavanje spomenika

,

Udruga antifašista grada Karlovca

,

fašističko znakovlje

,

Ivica Gojak

Karlovački antifašisti položili su danas cvijeće podno spomen-poprsja partizana Ivice Gojaka i Većeslava Holjevca, a nisu, kako su bili planirali, pobrisali fašistička znamenja po Karlovcu, nego su ih fotografirali i uz prosvjedna pisma poslali Vladi, Hrvatskome saboru i europskim institucijama, priopćili su Odbor za ljudska prava i Udruga boraca i antifašista grada Karlovca.

Za fotogafiranje su se odlučili jer ih je danas na spomen-poprsju Ivice Gojaka, koji je poginuo na današnji dan prije 68 godina u proboju Karlovca, koji je bio pod talijanskom okupacijom, dočekalo ustaško slovo 'U'.

Predsjednik Udruge boraca i antifašista Mirko Miladinović je rekao kako je "time šokiran".

"Ako je Holjevac zločinac, kako ga neki nazivaju, Gojak kao omladinac kojeg su Talijani ubili 1941. to valjda ni za koga nije. Ne znam tko bi mogao misliti da je on to zaslužio, a bio netko lijevo ili desno orijentiran, stvar je nekulture i neodgoja da uništava spomenike i narušava pijetet mrtvih", istaknuo je Miladinović.

Partizani Aleksandar Miculinić i Josip Boljkovac održali su govor u povodu 68. obljetnice ulaska partizana u Karlovac pod vodstvom Većeslava Holjevca.

Jelka Glumičić iz Odbora za ljudska prava - u povodu iscrtanoga ustaškog znaka dan nakon Međunarodnog dana tolerancije - poručuje svima da uvažavaju i poštuju drugačije od sebe jer isključivost vodi nesnošljivosti te je zato "prihvatljiva samo nulta tolerancija prema ustaštvu i neonacizmu". (hina/metro-portal)

17.11.2009. 19:59:58
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ivica Radman
    06.01.2010. 17:18
    Gde se to Boljkovac borio izmedju necijih zenskih nogu. Pa on je bio prvi Ustasa kad je trebalo proganjati Srbe i antifasiste 1991g.
Novi komentar
nužno
nužno