« Kultura
objavljeno prije 6 godina
INTERVJU

Ante Barišić, digitalni umjetnik

Istaknuti predstavnik novih pravaca u suvremenoj likovnoj umjetnosti koristi digitalne alate i tehnologije u svom slikarskom angažmanu

Ante Barišić bacio se na digitalne alate
Ante Barišić bacio se na digitalne alate (Miroslav Pelikan)
Više o

intervju

,

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Ante Barišić

Ante Barišić, umjetnik iz Dubrovnika, istaknuti je predstavnik novih pravaca u suvremenoj likovnoj umjetnosti - naime on koristi digitalne alate i tehnologije u svom slikarskom angažmanu.

Gospodine Barišić, Vi ste istaknuti predstavnik suvremenih gibanja u umjetnosti, posebno kada govorimo o slikarstvu koristeći digitalne alate i tehnologije.

Pa vjerovali ili ne, danas se većina slikara bez obzira na formalno ili neformalno obrazovanje služe ovim novim medijima u bilo kojem obliku. Iznimku čine digitalno nepismeni. Na kraju umjetnost potječe od umjetnika, a ne od alata kojim se služi pri radu. Mislim da vas zapravo interesira usporedba analognog i digitalnog slikarstva.

Upravo tako, što je osobitost digitalne slikarske tehnike?

Glavna razlika između digitalnog i tradicionalnog slikarstva je u nelinearnom procesu. To jest, digitalni umjetnik često može organizirati svoj rad u slojevima koji se mogu uređivati samostalno. Isto tako, sposobnost poništavanja i obnavljanja poteza oslobađa umjetnika od linearnog procesa. Osim toga digitalni umjetnik ima na raspolaganju mnoštvo alata koji nisu dostupni tradicionalnom slikaru.

Koliko je digitalna tehnika danas inovativna u odnosu na analognu, pa i drugačija u odnosu na tradicionalno slikarstvo?


Inovativnost bi mogao usporediti sa značajem slikarstva za vrijeme renesanse te nakon izuma fotografije. Naime pojavom fotografije slikari su bili prisiljeni mijenjati svoj način izražavanja. Ja osobno vidim umjetnost kao rijeku vječnosti, u stalnom toku i mijenama. Iz te krize umjetnost je izašla još jača. Ne sumnjam da će se to dogoditi i u digitalno doba. Digitalna tehnologija zahvata sve aspekte suvremenog života, a umjetnički svijet nije izuzetak. Analogni umjetnički oblici poput slikanja, često će se kombinirati ili zamjenjivati digitalnim procesima.

Kako se vrednuju djela u svijetu, nastala u ovoj tehnici?

Vrednovanje umjetničkih djela je subjektivna kategorija. Moje osobno mišljenje je da bez dobrih veza i marketinga slika ne vrijedi ništa.

Što je temeljna karakteristika Vašeg opusa?

Ja zapravo predviđam preporod umjetnosti uopće pa tako i slikarskoga izražavanja. Samo se mijenjaju alati i mediji. Naravno te se vještine moraju savladati. Tehnološka revolucija neće nikoga poštedjeti, sve se mijenja. Ja dajem svoj doprinos u savladavanju tih vještina, koliko mogu.

Što je novo u atelijeru?

Moj atelijer je monitor i miš. Ja nemam niti digitalni tablet niti skupe programe ali mislim da sam u zadnjih nekoliko mjeseci na dohvatu postupaka koji nemaju premca niti na globalnoj razini. Budućnost će pokazati dali sam bio neskroman.

Planovi?

Usavršavati započeto i pokušati srediti ono što je gotovo.

Piše: Miroslav Pelikan
05.05.2018. 10:29:00
Novi komentar
nužno
nužno