« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
HMM ...

Anoreksične djevojke imaju crte autizma

Znanstvenici koji proučavaju djevojke s poremećajem prehrane, anoreksijom, utvrdili su da se kod njih mogu pronaći crte autizma češće nego kod prosječne populacije

Djevojke s anoreksijom imaju iznadprosječan broj autističnih osobina
Djevojke s anoreksijom imaju iznadprosječan broj autističnih osobina (Arhiva)
Više o

anoreksija

,

autizam

,

djevojke

Studija jednog od vodećih stručnjaka za autizam Simona Barona-Cohena iz Centra za istraživanje autizma pri sveučilišta u Cambridgeu pokazala je da u usporedbi s tipičnim djevojkama, one s anoreksijom imaju iznadprosječan broj autističnih osobina.

Kod njih je pronađen iznadprosječni interes za sustav i red, a ispodprosječna razina empatije - što je profil sličan, ali manje izražen, onima s autizmom. To pokazuje da dva poremećaja mogu imati zajedničke temeljne značajke, rekao je Baron-Cohen.

'Tradicionalno, anoreksiju se smatralo isključivo poremećajem prehrane. To je razumljivo, budući da opasno niska težina i rizik pothranjenosti ili čak i smrti moraju biti najviši prioritet.. Međutim, ovo novo istraživanje sugerira da ispod površinskog ponašanja, um osobe s anoreksijom može dijeliti puno s umom osobe s autizmom', rekao je.

U Sjedinjenim Državama jedno dijele školske dobi na njih 50 ima dijagnozu autizma, dok ih je u Europi manje, jedno dijete na njih sto. Dijagnozu autizma imaju pretežito dječaci.

Međutim, Bonnie Auyeung, koja je radila s Baronom-Cohenom na posljednjem istraživanju, kazala je da je moguće da se previdi broj ženskih osoba s autizmom jer se kod njih prvo uoči anoreksija.

07.08.2013. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno