« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
LOŠE...

Amurski tigar je u opasnosti

Ekstremne snježne padaline na krajnjem istoku Rusije dodatno ugrožavaju već ugroženog amurskog tigra, najveću divlju mačku na planetu, objavila je u nedjelju organizacija World Wildlife Fund for Nature

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

snijeg

,

amurski tigar

Zbog neuobičajeno dubokog snijega, tigrovi i druge divlje životinje poput jelena i divljih svinja teško mogu pronaći hranu.
"Snježni pakao" postaje smrtonosna opasnost.

Već na početku zimske sezone na nižim nadmorskim visinama ima od 50 do 80 centimetara dubokog snijega, dok ga u gorju ima više odjednog metra. Mnoge životinje ne mogu se probiti kroz ovaj debeli snježni pokrivač.

"Krivolovci su već iskoristili izvanrednu situaciju i krenuli u ilegalni lov", rekao je Markus Radday, ruski službenik i voditelj projekta u WWF-u Njemačka.

Također se boji da će se kontakti s ljudima povećati jer bi se tigrovi i druge divlje životinje mogle spustiti u naseljena područja u potrazi za hranom. Lokalno stanovništvo već primjećuje porast aktivnosti velikih mačaka. Timovi stručnjaka prate situaciju u posebno pogođenim regijama Habarovsk i Jevrejskaja. Oni bi trebali pomoći minimizirati kontakte s ljudima.

Prema WWF-u, tigrovi bi trebali jesti oko 10 kilograma mesa dnevno. Broj amurskih tigrova u Rusiji, koji su posebno strogo zaštićeni i ugroženi od krivolovaca, procjenjuje se na oko 540. Žive uglavnom u Amurskoj regiji na krajnjem istoku Rusije, nedaleko od obale Tihog oceana.

Krivolovcima prijeti kazna do četiri godine zatvora i velike novčane kazne ako ilegalno love životinje. Ruska policija pronašla je tigra ubijenog u šumi u regiji Primorje krajem studenog. Istražitelji su nakon pregleda rane od metka i streljiva pokrenuli kazneni postupak.

14.12.2021. 16:01:00
Novi komentar
nužno
nužno